Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Kansalaisopisto juhli

KIURUVEDEN kansalaisopisto juhli menneenä viikonloppuna 50-vuotista taivaltaan. Lauantaina kansalaisopiston opiskelijaryhmät esittivät Juhlamatinean. Sunnuntaina oli pääjuhlan vuoro. Juhlapuhujana kuultiin juuriltaan kiuruvetistä kasvatustieteiden tohtori Ari Siveniusta (kuvassa). Hän muistutti itsenäisenä pysyneen Kiuruveden kansalaisopiston tärkeää merkitystä yleissivistävänä instituutiona.
– Sivistys ei ole pelkkää koulutusta, vaan se on moniulotteinen käsite. Sivistys voidaan käsittää kahdella tapaa. Toisaalta sitä mitataan koulutusasteella ja toisaalta siihen liittyvät vahvasti ihmisen käyttäytyminen, tavat ja arvot, Sivenius avasi sivistyksen käsitettä.
Puheensa hän päätti Snelmannin sanoihin – ”sivistys kuuluu kaikille”.

KULUVANA vuonna kansalaisopistolla on noin 260 kurssia ja 1600 oppilasta. Kurssit pyörivät 36:ssa eri paikassa. Juhliin saapunut eläkeläinen Pirkko Rytkönen kertoi käyvänsä lähestulkoon päivittäin kansalaisopiston kursseilla. Hänen mukaansa on tärkeää, että ihmiset liikkuvat ja tapaavat toisiaan. Siihen kansalaisopiston kurssit antavat hyvän mahdollisuuden.
– Englantia ja käsityökursseja kävin silloin alkuaikoina. Käsityökursseilla käyn vieläkin. Niistä tärkeimpiä ovat nypläys ja savipiiri. Kurssit antavat mielenvirkeyttä, kun tapaa muita ihmisiä. Esimerkiksi eläkeläisten pitäisi rohkeasti lähteä vaikka kursseille. Muuten voi tulla huono olo, jos ei liiku ja toimi.