Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Saunakulttuuria ja uusia ideoita tuliaisiksi Suomesta

KANSAINVÄLINEN LINC-ryhmä tutustui Kiuruvedellä villiyrtteihin ja lähiruokaan.
– Teillä on täällä Suomessa järviä, kuten meillä vuoria, toteaa itävaltalainen Gina Streit.
Pohjois-Savoon kerääntyi viime viikolla 225 osallistujaa 15 eri EU-maasta. Kyseessä oli eurooppalaisten maaseudun toimijoiden ja kehittäjien foorumin LINC:n tapaaminen. LINC tulee sanoista Leader Inspired Network Community. Eniten ulkomaisia tulijoita oli Virosta, Latviasta ja Itävallasta.
LINC käynnistyi Itävallasta vuonna 2010. Suomen tapahtuman pääisäntänä toimii Iisalmen seudun paikallista kehittämistä masinoiva Ylä-Savon Veturi. Mukana seminaaria tekemässä ovat Pohjois-Savon muut Leader-toimintaryhmät sekä maa- ja metsätalousministeriön maaseutuverkostoyksikkö.

KESKIVIIKKONA kansainvälinen ryhmä tutustui muun muassa suomalaiseen saunakulttuuriin Iisalmessa.Torstaina ryhmä jakaantui pienempiin ryhmiin ja suuntasi eri puolille Ylä-Savoa. Linja-autollinen LINC-osallistujia tutustui torstain aikana Kiuruvedellä Sinisessä Helmessä lunnon yrtteihin ja myöhemmin iltapäivällä Wilma ja Unto Harmoisen maatilaan.
Itävaltalainen Gina Streit kertoo tulleensa vakoilemaan, miten suomalaiset LINC-tapaamisen toteuttavat. Itävalta on ensi vuonna isäntämaana kansainväliselle tapaamiselle.
– Mietin, miten voimme hyödyntää omassa tapaamisessa näitä ideoita, mitä täältä olen saanut.
Suomalaisesta saunakulttuurista Streit on innoissaan. Samoin hän kiittelee yläsavolaisten ystävällisyyttä sekä avoimuutta.
– Ihmiset ottavat kontaktia ja nauravat paljon. Meillä on myös paljon opittavaa saunakulttuurista.
Streit kertoo, että itävallassa on oma sauna jokaiselle ryhmälle; miehet, naiset, naiset ja lapset.
– Meidän saunakulttuuri on aika jäykkää verrattuna suomalaiseen.