Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Liki sata ekaluokkalaista aloittaa koulutien

MAANANTAIAAMUNA Jenna Manninen (7) hyppää koulubussin kyytiin kotitalonsa Turpeelan tienvarresta Niinimäestä. Jennan koulutie Kalliokylän koulussa alkaa kolmen muun ekaluokkalaisen kanssa.
– Kiva lähteä kouluun. Liikunta on paras kouluaine, kertoo Jenna uutta koulureppua ja kynäpenaalia katsellessa.
Vanhemmat Jouni ja Sanna Manninen laittavat tyttärensä hyvillä mielin reilun parinkymmenen oppilaan kyläkouluun. Jouni kävi ala-asteen Huutoperän koulussa juuri ennen sen lakkauttamista.
– Pienessä koulussa on tiivis tunnelma. Opettajat kerkeävät huomioida lapsia eri tavalla. Itsestä tuntuu hassulle, että koko koulussa on sen verran oppilaita, kuin aikanaan omassa luokassani Kajaanissa, Sanna pohtii.

TÄNÄ syksynä perusopetuksessa on kaikkiaan 973 oppilasta. Koulutiensä aloittaa yhteensä 92 ekaluokkalaista. Vuoden päästä kouluun lähteviä esiluokkalaisia on 98.
Neljällä kyläkoululla on yhteensä 187 oppilasta, joista Rytkyllä 60, Luupuvedellä 55, Lahnajoella 49 ja Kalliokylässä 23.
Nivan koulu on Kiuruveden kouluista oppilasmääriltään suurin. Nivan koulua käy 473 oppilasta. Yläkoululla oppilaita on 302 ja erityiskoulussa 11.
Kiuruveden lukiossa on 164 opiskelijaa. Heistä 22 suorittaa Mahis-opintoja. Lukiolla käy lisäksi 35 Mahis-opiskelijaa, joiden pääkoulu on ammatillinen.