Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Lähiruuassa on tulevaisuus

TÄMÄ on järkyttävää kuultavaa. Jaksaminen tuntuu olevan äärirajoilla, tuumaa europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.), kun Arctic Milkin yrittäjä Juha Lundström kertoo, kuinka hän ei ole pitänyt lomia pariin vuoteen ja miten suuret ketjut sanelevat, mitä tuotteita pääsee kaupanhyllyille. Kaiken päälle paikalliset viranomaiset jarruttavat päätöksiä ja noudattavat pykäliä tiukemmin kuin laki sallii ja raaka-aineen saamisessakin on omat sudenkuoppansa.
– Ja silti hän jaksaa tuottaa meille kuluttajille nautittavaksi hyviä elintarvikkeita, koska arvostaa omaa tekemistään, päättelee Sarvamaa ja lisää, että soisi muidenkin (päättäjien, kuluttajien ja viranomaisten) arvostavan lähiruuan tuottajien työtä ja tuotteita.
Sarvamaa vieraili Kiuruvedellä paikallisen kokoomuksen vieraana alkuviikosta. Hän tutustui juustolan lisäksi Remeskylän Palvin toimintaan ja vastaili lukiolaisten kysymyksiin. Maanantai-iltana hän kohtasi paikallisia tuottajia ja viljelijöitä.

SARVAMAA on kirjoittanut paljon lähiruuan puolesta ja aikoo puhua ja kirjoittaa vastakin. Hän uskoo, että näin mielipiteisiin vaikuttamalla ihmisten mielissä tapahtuu muutos.
– Parlamentista löytyy jatkossa yhä enemmän ihmisiä, jotka vievät lähiruoka-ajattelua eteenpäin, etupäässä he ovat nuoria ihmisiä. Se vain kysyy aikaa, kun päättämässä on 28 jäsenvaltiota. EU toimii valitettavasti tehomaatalouden ja tehotuotannon ehdoilla, vaikka kansa haluaisi syödä lähiruokaa, puhui Sarvamaa.
Sarvamaa totesi niin ikään, että kaikki paha ei kuitenkaan lähde EU:sta, paljon on myös kiinni meistä itsestämme.
– Meillä on sama raami kuin muillakin jäsenmailla, on kunkin jäsenvaltion järjestä kiinni, miten raameja tulkitaan.

ARCTIC Milk tuottaa vuodessa juustoja noin 150 000 kiloa, valikoimassa on kolmisenkymmentä erilaista juustoa. Maitoa yritys ostaa Osuuskunta ItäMaidolta noin 850 000 litraa vuodessa.