Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Lottaperinneyhdistyksen alajaosto tekeillä

KIURUVEDELLE ollaan perustamassa Iisalmessa toimivan lottaperinneyhdistyksen alajaostoa. Alajaoston perustamiseen liittyvä tiedotus- ja keskustelutilaisuus järjestetään tiistaina 24. päivänä syykuuta Iltalypsyssä kello 14.
Iisalmessa lottaperinneyhdistys on toiminut vuodesta 1992.
Kiuruveden seudun Rintamanaiset lopetti toimintansa kolmisen vuotta sitten ja liittyi rintamaveteraaneihin. Rintamanaisten pitkäaikaisena puheenjohtajana toimi Irja Kononen (kuvassa)..
Kononen on innostunut ajatuksesta koota taas rintamalotat, kotirintamalotat ja pikkulotat yhteen.
– Myös muut ovat innostuneita ja kannattavat ajatusta, Kononen kertoo, mutta lisää, että heistä rintamalotista ei ole enää alajoaston vetäjiksi, nuoremmat saavat kantaa vetovastuun.
Kiuruvedellä elää parikymmentä lottaa, heistä puolet on yli 90-vuotiaita.
Lottaperinneyhdostyksen puuhanainen, kiuruvetisjuurinen opettaja Sirkka Räty IIsalmesta kertoo, että lottaperinneyhdistykseen voi kuulua lottien lisäksi kannattajajäseniä. Svärd itse kuuluu IIsalmen yhdistykseen.
Lotta Svärd -säätiö tarjoaa kuntoutusta kaikille lotille, myös pikkulotille ja kotirintamalotille. Lottaperinneliitto etsii nyt myös Kiuruvedeltä rintama-, kotirintama- ja pikkulottia ja tarjoaa heille mahdollisuutta kuntoutukseen. Kuntoutus kestää kolme vuorokautta ja on nimeltään Henkisen vireyden kurssi ja kuntoutus. Kurssi järjestetään Runnilla, vetäjänä toimii Pirkko Nousiainen Kuopiosta.
Lotta Svärd -säätiö maksaa kunkin kuntoutettavan puolesta kurssin hinnan, joka sisältää kaiken muun ylöspidon ja ohjelman, mutta ei henkilökohtaisia hoitoja. Matkat myös korvataan.