Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvesi osti ultraäänilaitteen

KIURUVETISTEN ei tarvitse lähteä ultraäänitutkimuksiin Kiuruveden terveyskeskusta kauemmaksi, sillä Kiuruveden kaupunki hankki röntgeniin uuden ultraäänilaitteen. Ultraäänilaitteella voidaan tutkia niveliä ja verisuonten virtauksia sekä pehmytkudoksia kaulan, rintakehän ja vatsan alueella.
Kiuruvedellä käy radiologi kerran kahdessa viikossa tekemässä ultraäänitutkimuksia, potilaita tutkitaan yhden päivän aikana kolmisenkymmentä. Ylä-Savon Sote -kuntayhtymällä, joka vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, on sopimus radiologipalveluista Kuopion radiologikeskuksen kanssa.
Röntgenhoitaja Harri Keskitalo kertoo, että jos potilasjonoa kertyy, voi lääkäri tulla tekemään ultraäänitutkimuksia useamminkin kuin kerran kahdessa viikossa.
Seitsemän vuotta käytössä ollut vanha ultraäänilaite siirrettiin neuvolaan. Vaikka laitteella on jo ikää. soveltuu se edelleen raskaudenaikaisiin tutkimuksiin.
Kiuruveden terveyskeskuksessa otetut ultraäänikuvat menevät sähköisessä muodossa Kuopion yliopistollisen sairaalan digitaaliseen kuva-arkistoon, kuten röntgenkuvatkin.

JOS Kiuruveden kaupunki ei olisi hankkinut 43 000 euroa maksavaa ultraäänilaitetta, uuden laitteen saamisesta sote-kuntayhtymän kautta ei olisi ollut mitään varmuutta.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen (kesk) sekä hallituksen 2. varapuheenjohtaja ja soten hallituksen varapuheenjohtaja Rauno Pikkarainen (vas.) kertovat, että ultraäänilaitteen hankinnalla Kiuruvesi halusi turvata lähipalvelujen säilymisen Kiuruvedellä.
– Tässä on kuunneltu kuntalaisia herkällä korvalla, Tikkanen jatkaa.
Kun ultraäänilaite on Kiuruvedellä, se säästää kuntalaisten matkakustannuksia ja työajanmenetyksiä. Ultraäänitutkimus ei vie kuin 15-30 minuuttia. Yksistään edestakainen ajomatka Iisalmeen vie tunnin.