Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Juho Pöksyläisen ympärille työryhmä

JUHO PÖKSYLÄISEN (kuvassa) elämäntyöhön keskittynyt seminaari veti Kiurusaliin toistasataa ihmistä keskiviikkona. Ihmispaljoutta ei pidetty ihmeenä, sillä Pöksyläisestä periytyvät monet kiuruvetiset.
Seminaarin konkreettisena lopputuloksena saatiin kokoon työryhmä, joka alkaa pohtia, miten Kiuruvedellä vähälle huomiolle jäänyt, mutta aikanaan erittäin valistuneen ja sivistyneen miehen elämäntyö saadaan paikkakunnalla nostettua esille nykyistä paremmin ja näkyvämmin.
Työryhmän asialistalle tulee muun muassa aloitteen tekeminen Juho Pöksyläisen kadun tai tien nimeämiseksi kuntaan, myös Pöksyläisen laaja kirjakokoelma, josta on jäljellä vanhoja ja arvokkaita kirjoja, toivotaan saatavan esille Kiuruveden kirjastoon. Selvitettäväksi tulee niin ikään hoitovastuu Juho Pöksyläisen sukuhaudasta, joka on samalla muistomerkki. Pöksyläisen lapsenlapsetkin ovat jo ikäihmisiä, eikä heillä riitä voimia haudanhoitoon.
Työryhmä kokoontuu ensi vuoden alkupuolella ja siinä edustettuina ovat kaupunki, Kiuruvesi-seura, kotiseutuyhdistys ja Kiuruvesi-lehti.
Juho Pöksyläinen nousi pinnalle keväällä, kun Tuulikki ja Matti Kärkkäiseltä ilmestyi kirja Kiuruveden historia ja sen kirjoittaja Juho Pöksyläinen 1858-1939. Tuulikki Kärkkäinen palkittiin kesällä Kiuruvesi-seuran, kaupungin ja Kiuruvesi-lehden myöntämällä Juuret-mitalilla Kärkkäisen mittavasta työstä sukututkimuksen eteen.
Juho Pöksyläinen eli 1858-1939. Pöksyläistä kutsuttiin aikanaan Suomen valistuneimmaksi talonpojaksi, hän keräsi muun muassa 770 kirjan kirjaston, tutki sukujen historiaa, kirjoitti Kiuruveden asutuksen historian, piirsi Kiuruveden kartan, toimi kunnallislautakunnan puheenjohtajana.