Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Hulluviiman Tarpeettoman ihmisen päiväkirja ensi-illassa

Harrastajateatteri Hulluviiman Tarpeettoman ihmisen päiväkirja saa ensi-iltansa tulevana lauantaina. Näytelmä kertoo nuoresta Tšulkaturinista, joka asuu 1800-luvun venäläisessä O:n kaupungissa. Kun lääkäri antaa hänelle kaksi viikkoa elinaikaa, hän alkaa kirjoittaa päiväkirjaa, jossa kuvaa vain yhtä tapausta elämästään, ainoaa rakkauttaan.
Näytelmän käsikirjoitus on tehty Ivan Turgenevin Tarpeettoman ihmisen päiväkirjan (1851) ja Ensirakkauden (1869) pohjalta. Käsikirjoitus, dramatisointi ja ohjaus on Esko Huttusen ja Heidi Jaatisen käsialaa.
– Näytelmässä pohditaan tarpeettomuuden tunnetta. Vaikka alkuperäinen teksti on 1800-luvulta, siinä on selkeitä yhtymäkohtia tämän päivän ongelmiin, kertoo Heidi Jaatinen.
– Tarpeettomuutta kokee varmasti jokainen jossain vaiheessa elämäänsä. Työpaikan menettäminen ja parisuhteen katkeaminen tulevat ensimmäisinä mieleen, missä ihminen voi kokea olevansa tarpeeton, Jaatinen jatkaa.

Näytelmässä kohdataan noin kolmekymmentävuotiaan miehen elämästä otteita, kun hän muistelee mennyttä aikaa ja sitä yhtä suurta rakkautta, jota ei koskaan saavuttanut.
– Kohtaukset vain pulpahtelevat ja niitä peilataan eri näkökulmista. Toinen on voinut kokea saman muiston aivan erilailla, kun näkökulmaa vaihdetaan, Esko Huttunen pohtii.
Vaikka tarina lähtee kuoleman kohtaamisesta, ei näytelmästä ole kuitenkaan tehty raskassoutuista. Näytelmän päähenkilö, Tšulkaturin kohtaa kuoleman, ei niinkään katkerasti, vaan hieman kevyemmin. Tyylejä ohjaajat ovat hakeneet Woody Allenin sekä Chaplinin elokuvista.
– Keveyttä näytelmään on haettu Woody Allenin elokuvista, Huttunen kertoo.

Rooleissa näyttelee 12 henkilöä ja esityksistä on tehty tiiviitä. Kokonaisuudessaan esitys kestää kaksi ja puoli tuntia. Lisäksi on väliaika.
– Teemme katsomon näyttämön sisälle, eli katsomo rakennetaan näyttämölle, eikä tavanomaista katsomoa käytetä lainkaan. Tässä ollaan todella tiiviisti näyttelijät ja katsojat yhdessä, Heidi Jaatinen kertoo.
– Erityisefektinä käytämme muun muassa aitoja höyheniä, Huttunen lisää.
Tarpeettoman ihmisen päiväkirja esitetään ensi-illan jälkeen kuusi kertaa ja jokaiseen näytökseen mahtuu 80 henkeä.