Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kiuruvesi juhli 140-vuotista kuntaa sunnuntaina

Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen. Kuva: Tiina Kilvensalmi.

Kiuruveden kaupungin 140-vuotisjuhlavuosi huipentui sunnuntaina koko kansan yhteiseen juhlaan Kiurusalissa. Juhlahumuun osallistui niin valtakunnan tason päättäjiä kuin tavan tallaajiakin lähes täyden salin verran.
– Minä haluaisin kiittää kotipitäjää siitä kaikesta hyvästä, mitä olen täältä saanut. Tulevaisuuteen toivoisin hyviä näkymiä. Toivon, että kaupunki nähdään edelleen henkisen yhteyden ja kulttuurin ylläpitäjänä. Tällä juhlalla luodaan uskoa tulevaan, tuumasi eläkeläinen Liisa Lappalainen.

Juhlapuheessaan Itä-Suomen yliopiston rehtori Perttu Vartiainen nosti esille maaseudun merkitystä kaupungistuvassa maailmassa.
– Maaseutu tarjoaa myös jatkossa keskeisen toimintaympäristön suomalaisille, erityisesti meidän ruoantuotannollemme ja biotaloudelle sekä suomalaiselle kulttuurille. Uskon, että Kiuruvedellä ja teillä kiuruvetisillä ihmisillä on tärkeä paikka myös tulevaisuuden globalisoituvassa maailmassa. Olkaa ylpeitä kotiseudustanne, muistutti Vartiainen.
Vartiainen nosti juhlapuheessaan esille koko suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä ja murrosvaiheita 1800-luvulta nykypäivään.
– Kiuruvesi heijastaa tässä kehityskulussa monia yleisiä kehityspiirteitä, mutta samalla se on mielenkiintoinen erityistapaus. Ulospäin se näyttäytyy yhtäältä pienenä kaupunkina ja toisaalta vahvana maatalouspitäjänä, Vartiainen kertoo.
Kaupungin hallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen esitti kiitossanansa kaikille tahoille jotka tekivät juhlasta juhlan.
– Kiuruvedellä on kaikki se, mitä tavallinen ihminen tarvitsee: puhdasta ilmaa, vettä ja ruokaa. Energiavarojakin meillä on riittämiin. Täällä on kaikki elämän eväät, mistä voi ammentaa myös tulevaisuudessa.