Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvesi nosti tuloveroprosentin 20,75:een

KIURUVEDEN kaupunginvaltuusto nosti tuloveroprosentin ensi vuodelle 20,75:een, korotusta on yksi prosenttiyksikkö tähän vuoteen verrattuna. Vasemmistoliiton valtuutettu Rauno Pikkarainen esitti veron säilyttämistä nykyisellään, 19,75 prosentissa, Pikkaraisen esitystä kannatti saman puolueen Marja-Leena Kärkkäinen (kuvassa). Äänestyksssä hallituksen esitys voitti luvuin 32-2.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen (kesk.) perusteli hallituksen esitystä korottaa tuloveroa ensi vuoden tuloslaskelmassa olevalla 1,4 miljoonan euron alijäämällä ja sanoi veronkorotuksen oleva vastuullista päätöksentekoa. Tuloveron nosto yhdellä prosenttiyksiköllä tuo kaupungin kassaan rahaa miljoona euroa.
– Tuloveron korotus on tasapuolisempaa kuin kiinteistöveron korotus, sanoi Tikkanen ja muistutti, että veronkiristyksestä huolimatta kulukuri tulee olemaan kova, kaikki kivet ja kannot joudutaan kääntämään kuitenkin niin, että ihmisiä kunnioitetaan.
– Hyvin hoidettu kunnan talous on vahvin tae itsenäisyydelle, totesi Tikkanen.
Pikkarainen perusteli tuloveron säilyttämistä 19,75:ssä sillä, että verotusta tulisi korottaa tasaisesti, kaikki verot Kiuruvedellä ovat tällä hetkellä korkeammat kuin Ylä-Savossa keskimäärin.

Yleinen kiinteistöveroprosentti puolestaan jäi nykyiselleen (0,80) hallituksen esityksen mukaisesti. Vasemmistoliitto esitti veron korotusta 0,85:een. Äänestyksessä vasemmiston kannalla oli 10 valtuutettua, hallituksen esityksen kannalla 24 valtuutettua.
Sirpa Piippo perusteli yleisen kiinteistöveron korotusta sillä, että Kiuruveden verotus on muuta Pohjois-Savoa matalammalla tasolla.Keskustan Hannu Halonen sanoi, että kiristys rokottaisi pahiten juuri yrittämisen aloittaneita. Saman puolueen Eero Lämsä toi esille, että veronkorotuksiin ei olisi jouduttu, jos maan hallitus ei olisi poistanut kiinteistöveroa verontulotasausjärjestelmästä.

VALTUUSTO päätti myös ilmoittaa valtiovarainministeriölle, että Kiuruvesi ei tee yhdistymisselvitystä minkään kunnan kanssa.Kaikki ryhmät olivat sitä mieltä, että Kiuruvesi haluaa pysyä itsenäisenä ja päätöksenteon on säilyttävä Kiuruvedellä ja kiuruvetisillä päättäjillä.
Kokoomuskin oli hallituksen esityksen kannalla, mutta Katariina Pekkala toi esille pelkonaan, että selvitys joudutaan joka tapauksessa tekemään, koska Kiuruvesi ei täytä ministeriön itsenäiselle kunnalle asettamia kriteereitä, pakkoselvityksessä ehdot sitten sanelevat muut kuin Kiuruvesi.
Maapoliittisen ohjelman hyväksyminen jätettiin pöydälle odottaan teknisen lautakunnan johtosäännön valmistumista.