Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Iloa ja riemua lehden juhlassa

KOTISEUTUHENKISELLE Marika Lasaselle Kiuruvesi-lehden ilmestyminen postilaatikkoon on tärkeä osa viikkoa. Marika tuli Kiuruvesi-lehden 60-vuotisjuhlaan Kulttuuritaloon lauantaina 3-vuotiaan tyttärensä Anja Remeksen ja kummityttönsä Niina Lasasen kanssa.
– Lehti muistuttaa joka viikko mitä meillä tapahtuu. Kiuruvesi on yhtä kuin perheeni ja Kiuruvesi-lehti kertoo näitä perheeni kuulumisia.
– Onhan se ihan kiva, että omalla kaupungilla on oma lehti, tuumasi Niina Lasanen.
Marikalle tuli lehti myös opiskeluaikoina.
– Se oli rakas henkäys kotiseudulta. Opiskelukaverini nauroivat tälle kotiseutufanaattisuudelleni.

KIURUVESI-LEHDEN 60-vuotisjuhlaa vietettiin riemukkaasti, ohjelmassa oli kaikille kaikkea. Juhlassa jaettiin Antti-patsaita tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta paikallislehdistön hyväksi. Antti-patsaat saivat avustajat Kaisa Niskanen ja Lauri Winberg sekä lehden päätoimittaja Jaana Selander. Konttorivastaava Pirjo Palolle luovutettiin kultainen ansiomerkki yli 30-vuotisesta työurasta Kiuruvesi-lehdessä.
– Kiuruvesi-lehti on kanava, jonka kautta elämämme on rikastunut. Vaikka patsaat annettiin meille, niin kyllä ne lehdelle kuuluisivat. Lehti on tarjonnut meille paikan, johon juttuja tuoda. Elämme muuttuvien medioiden maailmassa. Toivon, että Kiuruvedellä elämä säilyisi. Että vilja kasvaisi pelloilla ja leipää riittäisi sekä hengelle että ruumiille, Kaisa Niskanen sanoi kiitospuheessaan.
Juhlan alussa palattiin vuoteen 1953, jolloin opettaja Aarne Rantala, pankinjohtaja Heikki Pursiainen ja toimitusjohtaja Eino Mustamo perustivat Kiuruvedelle oman itsenäisen paikallislehden. Teatteri Hulluviiman esityksessä nähtiin pala kotiseutumme historiaa huumorilla maustettuna.
Juhlan tirehtöörinä toimi kiuruvetisjuurinen näyttelijä Ismo Apell, joka hauskutti yleisöä tuttuun tapaansa.
Elämänjuhlapuheessaan toimittaja Antti Heikkinen palasi lehden historiaan kuvien myötä. Heikkinen muistutti, kuinka lehti on samalla kotiseutuarkisto, se tallentaa kotiseudun rakennuksia, ihmisiä ja tarinoita, jotka saattaisivat muuten jäädä unholaan.
Juhlan musiikillisesta puolesta vastasivat kiuruvetisjuuriset Ilpo Kaleva sekä Duo Riina ja Astin Riina Huttunen sekä Annastiina Peltola.