Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Pakkasella uimaan

KUUNSILTA kimalteli Kiurujärven hyisessä vedessä, kun avantouimari Riitta Koivunurmi pulahti avantoon lauantai-iltapäivänä. Vaikka pakkasta oli viisitoista astetta, Riitta laskeutui tyynen rauhallisesti veteen. Yhden uintikiekan jälkeen Riitta nousi ylös avannosta.
– Nyt on lämmin olo. Kesällä en ui järvessä, koska vesi tuntuu liian kylmältä. Avantouinti on nopeampi tapa saada endorfiinia kehoon kuin kymmenen kilometrin juoksulenkki.
Kiuruveden Ladun puheenjohtaja Susanna Rytkönen ja Riitta Hiltunen seurasivat Riitan avantopyrähdystä laiturilta. He kävivät avannossa hetkeä aiemmin.
– Kun avannosta nousee ylös, kehoon tulee sen jälkeen ihana pistely. Nyt olo on tosi lämmin, kertoo Susanna hörppiessään kuumaa glögiä.
Riitta kertoo olevansa vasta-alkaja avantouinnissa. Hänellä on nyt menossa kolmas talvi.
Kiuruveden Latu perustettiin vuonna 2001, koska avantouintipaikalle tarvittiin ylläpitäjä. Sittemmin Ladun toiminta on laajentunut. Nykyään Latu järjestää vaellusretkiä, lumikenkäkävelyä, melontaa ja muuta vapaa-ajanvietettä. Seuraava Ladun tapahtuma on lauantaina, kun se järjestää yhteistyössä seurakunnan kanssa tuomaanpäivän vaelluksen.

AVANTOUINTIPAIKKAA saavat käyttää vapaasti Ladun jäsenet. Jäsenyyttä vaaditaan, koska sitä kautta tulevat tarvittavat vakuutukset. Ladun jäsenet voivat käyttää myös avantouintipaikkoja ympäri Suomen.
Nykyään avantouintikertoja kertyy lokakuun ja huhtikuun välillä noin tuhat. Huippuvuotena 2001 käyntikertoja oli huimat 4696.