Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Johanna Kouvalainen ideoi Kiuruvesi-maton

KIURUVEDELTÄ kotoisin oleva Johanna Kouvalainen (23) voitti Kiuruveden käsityökeskuksen Kiuruvesi-matto suunnittelukilpailun modernilla ja värikkäällä mattosuunnitelmallaan. Palkinnoksi Kouvalainen saa itselleen ensimmäisen Kiuruvesi-maton.
Kouvalainen on koulutukseltaan tekstiiliartesaani ja jatko-opiskelee nyt kolmatta vuotta Kuopion Muotoiluakatemiassa. Sieltä hän valmistuu vuonna 2015 tekstiilimuotoilijaksi (AMK).

KIURUVESI-MATTO kilpailun tavoitteena oli täydentää Kiuruvesi-tekstiilejä. Taito Ylä-Savo ry/Kiuruveden käsityökeskus järjesti suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena oli löytää Kiuruveden oma räsymattomalli. Ajatuksena oli, että mattoa voi tilata valmiina tai asiakkaat voivat kutoa sen itse Kiuruveden käsityökeskuksessa. Kiuruvesi-maton leveys on 80 cm ja pituus 2 metriä. Kilpailu oli avoin kaikille ja siihen sai osallistua yksin tai ryhmänä. Kilpailusuunnitelman tuli olla kilpailijan oma ja ennen julkaisematon. Se sai olla myös opiskelutyö. Kilpailuaika oli viime vuoden syyskuun alusta marraskuun loppuun.
– Tavoitteenani oli suunnitella sellainen matto, joka sopii niin nuoren kuin vanhemmankin henkilön kotiin, kaupunkiasuntoon tai maalaistupaan. Ajattelin myös, että matosta tulisi sellainen, että sen voi ottaa Kiuruvedeltä mukaan, kun lähtee vaikkapa opiskelemaan, Kouvalainen kertoo ajatuksiaan suunnitelman taustalla.
Kaupallisuus oli myös yksi suunnittelun lähtökohdista. Kouvalainen kertoi suunnitelleensa mallin sellaiseksi, että se olisi helppo ja suhteellisen nopea toteuttaa. Materiaaliksi hän ajatteli trikookuteen.
– Ajatus värimaailmaan sekä raitojen rytmitykseen tuli kesäisestä Kiuruvedestä. Katselin valokuvia Kiuruveden rakennuksista sekä kesäisiä katunäkymiä ja inspiroiduin niistä.

KILPAILUAJAN puitteissa Kiuruveden käsityökeskukseen palautettiin kuusi ehdotusta Kiuruvesi-maton malliksi.

Kommentointi ei ole käytössä.