Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kasvollinen omistaja otettu hyvin vastaan

TOIMITUSJOHTAJA Jukka-Pekka Kovasella vaikuttaa olevan mutkattomat välit kiuruvetisiin, KPA Unicon Oy tehtaan työntekijöihin, vaikka omistajanvaihdoksen ilmoituksesta ei ole ennättänyt kulua aikaa kuin vajaa parisen kuukautta. Pieksämäkeläinen KPA Unicon osti biokattilalaitoksia valmistavan Kiuruveden tehtaan Valmetilta viime vuoden lopussa. KPA Unicon on erikoistunut öljyä ja kaasua hyödyntäviin kattilalaitoksiin.
Hitsaaja-laiteasentaja Henttu Kärkkäinen sanoo suoraan, että omistajanvaihdos on parasta, mitä hänen 8 vuotta kestäneen työsuhteensa aikana tehtaassa on tapahtunut. Kovanen on juuri selittänyt toimittajalle, että heidät on otettu Kiuruvedellä erittäin lämpimästi vastaan, johtuen muun muassa siitä, että kulttuurit Pieksämäellä ja Kiuruvedellä ovat samanlaiset.
– Siksi tämä omistajanvaihdos kantaa epävirallista nimeä: savolaisveljet lyövät hynttyyt yhteen.

KOVANEN vierailee nyt Kiuruveden tehtaalla viikoittain integroimassa Kiuruveden tehdasta KPA Uniconin liiketoimintaan, tavoitteena on tehdä entistä vahvempi savolainen yritys.
Kovanen kertoo, että KPA Unicon oli aikaisemmin projekti-insinööritoimisto, Kiuruveden tehdas mahdollistaa omien avaintuotteiden tuotannon.
– Meidän markkinat olivat ennen Kiuruveden tehtaan ostoa öljy- ja kaasupuolella, nyt oli aika laajentua biopolttoaineisiin, joita olemme seuranneet jo pitkään, lisäksi Kiuruvedellä on huolto-osaamista ja huolto-organisaatio. Voimme jatkossa tehdä laajemmin kunnossapitoprojekteja.
Kiuruveden ja Pieksämäen yhteen liittäminen on Kovasen mukaan kahden saman kokoisen ja yhtä vahvan yksikön liitto.
– Meillähän laitoksista on mennyt 90 prosenttia vientiin, tarkoitus on jatkossa kasvattaa biopolttoaineiden vientiä myös täällä Kiuruvedellä.

KPA Unicon on perustettu vuonna 1990. Perheyhtiö on Kovasten suvun hallinnassa toisessa sukupolvessa. Jukka-Pekka Kovanen, sisar Jonna-Maija Kovanen ja isä Pekka Kovanen omistavat yrityksestä 60 prosenttia, avainhenkiöitä on sitoutettu pienellä osuudella, loppuosan omistaa Canelco Capital, jonka puolestaan omistavat Uudenmaan pääomarahasto ja Itä-Suomen rahasto.
– Vaikka osaomistajana on pääomasijoitusrahasto, meidät mielletään perheyritykseksi. Päätökset saadaan tehtyä perheen kesken hyvinkin nopeasti, olemme niin sanottu kasvollinen omistaja. Kiuruveden tehtaallahan on perinteitä perheomistamisesta Sermetin ajoilta. Täällä on koettu hyvänä, että olemme suomalainen omistaja, se näkyy pidempänä perspektiivinä eteenpäin ja tiettynä varmuutena muutoin epävarmassa globaalissa myllerryksessä. Me arvostamme kiuruvetistä osaamista, se on tärkeä osuus meidän kokonaisuuden kannalta. Emme toki voi luvata, että maailmassa on paljon kysyntää, mutta teemme parhaamme, että pärjäämme kovassa kilpailussa, Kovanen selittää.