Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kiuruvetisen naisen muotokuva

KÄYTÄNNÖN nainen, joka pärjää tilanteessa kuin tilanteessa. Näin naistenpäivänluennolle tullut Tiina Strömberg kuvaili kiuruvetistä naista.
Tutkija Soile Pietikäinen kertoi sunnuntaina naistenpäiväntapahtumassa millaisia ajatuksia kiuruvetisillä naisilla on omasta elämästään ja koko asuinkaupungistaan.
– Tämän tiedon kasaaminen on ollut iso emotionaalinen vuoristorata. Prosessi oli suuri ja tein tätä itkun ja naurun kanssa.
Vaikka Soile on syntyjään kiuruvetinen, on hän jo vieraantunut paljon omasta synnyinkaupungistaan. Soile asuu nykyään Lontoossa.
– Kiersin kolmen päivän ajan katuja kamera kädessä. Keskustelin ihmisten kanssa ja vaihdoin ajatuksia. Ne olivat ihan mahtavia päiviä.

NO millainen on sitten kiuruvetinen nainen 81 naisen silmin, jotka osallistuivat Pietikäisen tutkimukseen.
– Täällä on onnellisia ihmisiä. Me puhumme elämänlaadusta, joka on täällä valtavan korkea. Ihmisillä on hurjasti vapaa-aikaa. Harrastuksiin pääsee helposti, kun kaupungissa saattaa joutua matkustamaan tunnin yhteen suuntaan.
Vastaajien ikähaitari oli alle parikymppisestä yli kahdeksankymppiseen.
Pietikäisen tutkimuksen mukaan Kiuruvedelle muualta muuttaneet ovat onnellisia, koska he muuttavat yleensä tänne työnsä takia.
Kiuruveden kolmikymppiset maisterit ovat erityinen ryhmä. Heillä on selvät tavoitteet. He arvostavat Kiuruvedellä halpaa asumista, pientä ja helppoa taajamaa sekä perheen ja sukulaisten läheistyyttä. Mutta samalla nämä kolmikymppiset kaipaavat kaupunkimaista kahvilakulttuuria sekä julkista liikennettä, ettei tarvitsisi omaa autoa.
– Nämä idearikkaat äidit kärsivät kaupungin sisäänpäinlämpiävyydestä, katkeruudesta, juoruilusta ja kauppojen vähyydestä.