Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kämäräisestä Maitonaama

ITÄMAIDON hallituksen puheenjohtaja Jarno Kämäräinen on tämän vuoden Maitonaama. Maitonaaman valitsee vuosittain Maaseutunuoret. Kämäräinen palkittiin perjantai-iltana Iltalypsyssä.
Maitonaaman valinnassa kiinnitetään huomiota maaseudun asioiden eteenpäin viemiseen sekä positiivisen kuvan antamiseen maaseudusta. Tätä kaikkea on Jarno Kämäräinen. Lisäksi Kämäräisen valinnassa painoi se, että hän on itse tilallinen, mukana Maitoaho-yhtymässä Niemiskylässä.
Jarno Kämäräinen kertoi olevansa otettu huomionosoituksesta varsinkin, kun vuosien varrella maitonaamoja on valittu laajalla skaalalla. Joukkoon mahtuu seminologeja, kaupanmyyjiä. Myös Kämäräisen oma vaimo, eläinlääkäri Milla Hiekkaranta, on valittu aikanaan Maitonaamaksi.
Kämäräinen piti hienona, että Maaseutunuoret jatkaa Maitonaama-perinnettä ja kehui Kiuruveden osastoa maan parhaaksi ja aktiivisimmaksi.
– Tässäkin mielessä tunnustus lämmittää mieltä, kiitteli Kämäräinen.
Jarno Kämäräinen on ollut mukana Maitoaho-yhtymässä vuodesta 2002, Kämäräisen lisäksi yhtymässä ovat osakkaina Matti Kämäräinen ja Hannu Kemppainen. Maitoahossa on 170 lehmää.
ItäMaidon hallituksen puheenjohtajana Kämäräinen on toiminut toista vuotta. Ouuskunta ItäMaidon omistavat tuottajat, maidontuottajia osuuskunnassa on 2 350, liikevaihto on noin 294 miljoonaa euroa, henkilökuntaa on 71 ja maitoautoyhdistelmiä 25.
Kämäräinen iloitsi siitä, että Kiuruvedellä 50 miljoonan maitolitran raja ylittyi. Se on kova suunta Kiuruvedellä, maitomäärä on kasvanut viidellä prosentilla vuodessa.
– Kun ItäMaito käynnisti maito-ohjelman vuonna 2000 maitoa tuotettiin 38 miljoonaa litraa, tavoitteeksi asetettiin 45 miljoonaa litraa. Se ylitettiin ja nyt ollaan yli 50 miljoonassa litrassa, kertasi Kämäräinen.
Maidontuottajien näkymät ovat Kämäräisen mukaan vähintään kohtuullisella tasolla. Kämäräinen painotti, että ilman tukia ei kuitenkaan maatiloilla selvitä.