Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Jukka Hentilästä maitopoika

VIEREMÄLÄINEN Jukka Hentilä meni Maitopoikakisan voittoon tasaisella menestyksellä eri osakilpailuissa perjantaina Kiuruvedellä. Maitopoikakisan järjestää maaseutunuoret.
– Mukavalta tuntuu olla Maitopoika. Olen rauhallinen, mutta tarvittaessa minulta löytyy heittäytymiskykyä ja maitokin minulle maistuu, kertoo tuore Maitopoika Jukka Hentilä.
Hentilällä on Vieremällä lypsykarjatila. Perheeseen kuuluvat Venla-vaimo ja 2-vuotias tytär Iina.
– Maaseutu merkitsee työntekoa, mutta myös päätösvaltaa. Kyllä se tuo pohjaa elämälle, kun omistaa palan maata. Uskon tulevaisuuteen, vaikka lähivuodet sen näyttävät mihin maidonhinta ja kulut kehittyvät. Kyllä sitä toivoo, että maidontuottaminen kannattaa, koska pelkällä uskolla ei laskuja makseta, pohtii Hentilä.

MAITOPOIKIEN huumorilla höystetty kamppailu alkoi perjantaiaamuna yläkoululta, kun kisailijat näyttivät osaamistaan traktorin ratissa taitoradalla. Yläkoululta kisat jatkuivat Itämaito Kiuruveden myymälään.
Maitopojat vertailivat voimiaan, kun he joutuivat kannattelemaan Matti Lappalaisen 70 kilon kahvakuulaa mahdollisimman pitkään.
Päivän mittaan kilpailijat maistelivat erilaisia maitotuotteita yrittäen tunnistaa niitä. Arviointitehtävissä Maitopoikaehdokkaat mittasivat pitkästä pöllistä 70 sentin pätkän ja arvioivat silmämääräisesti paljonko on litra vettä. He joutuivat pakkaamaan säkkiin kilon heinää ja tunnistamaan maalajeja.
Päiväohjelman päätti rata, jossa kilpailijoiden tuli mahdollisimman nopeasti kuljettaa radan läpi maitokärryllä täysi melassisankollinen vettä. Sen jälkeen he joutuivat pyörittämään traktorinrenkaan käsivoimin läpi radan.
Kisan päätteeksi Maitopoikaehdokkaat pääsivät suostuttelemaan mukaansa aamulypsylle tuomariston Countrytyttö Raila Immosta.
Tuomaristossa olivat myös Kiuruveden maaseutunuorten puheenjohtaja Henry Partanen, vuoden 2013 Maitopoika Juho Vidgren sekä vuoden 2014 Maitonaama Jarno Kämäräinen.
Ensimmäinen Maitoprinssi oli pielavetinen Jarno Kärkkäinen ja toinen Maitoprinssi kiuruvetinen Pekka Murtorinne. Yleisön suosikiksi äänestettiin kiuruvetinen Aappo Lind.