Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Traktorista ohi, hinnalla millä hyvänsä

Emäntä Kaisa Huttunen Aittojärveltä on kokenut monta läheltä piti-tilannetta siirtyessään traktorilla tilaltaan muutaman sadan metrin päähän peltolohkolle. Henkilöautoilijoiden asenne kun on, että traktorista on päästävä ohi – hintaan mihin hyvänsä.
Vaikka minä laitan traktorin vilkun vasempaan, lähdetään takaa ohi vasemmalta, Kaisa Huttunen kuvailee viimeaikaisia kokemuksiaan. Parhaat henkilöautoilijat kaahaavat traktorin edelle muutaman sadan metrin matkalla.
– Tuskin olen ennättänyt kääntyäkään Aittolammentieltä Pyhäjärventielle, niin ohi mennään, eikä meidän risteyksestä ole matkaa Korpijoentien risteykseen kuin parisataa metriä, Huttunen kertoo. Sama koskee taajama-aluetta, henkilöautolla on päästävä traktorista ohi liikenneturvallisuutta vaarantaen.
Huttunen ajaa traktorilla päivittäin, milloin rehupaaleja pitää siirtää, milloin taas kuljettaa rakennustarvikkeita, on jyvien siirtoa, pellon muokkausta. Huttuselle valmistuu näinä päivinä uusi navetta, myös rakennustyömaa on pitänyt traktorin liikkeellä.
– Meillä on ollut tähän saakka lehmät kahdessa navetassa, toinen muutaman kilometrin päässä. Pellot ovat muutaman kilometrin säteellä tilasta, osa tässä ympärillä ja osa Korpijoentien varressa.
Kaisa Huttusen viesti muille tielläliikkujille on, että traktorit huomioitaisiin paremmin.
– Työtähän mekin vain teemme. Emme ole tahallaan tien tukkona.
Huttunen on kokenut monta kertaa, kuinka henkilöauto kiilautuu aivan traktorin perään, eikä autoa tahdo nähdä peruutuspeileistä, varsinkin kun takana on kärry ehkä täynnä paaleja. Ohitus tulee sitten yllätyksenä.
– Autoilijat mieltävät traktorit hitaiksi, niistä on väkisin mentävä ohi. Nykyajan traktorit kulkevat kuitenkin ihan kohtuullista vauhtia, eivätkä ajomatkat ole pitkiä, joten toivoisi, että autoilijat malttaisivat odottaa vähintään näkyvyydeltään kunnollista ohituspaikkaa.
Huttunen myös muistuttaa, että traktori on raskas ajoneuvo, yhdistelmä ei pysähdy hetkessä. Ja sekin on otettava huomioon, että painavalla kulkupelillä ei voi ajaa ihan tien laidassa.