Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Ulosottovirasto sulkee ovensa Kiuruvedellä

POHJOIS-SAVON ulosottoviraston Kiuruveden toimipiste sulkeutuu elokuussa. Jatkossa ulosottovirasto palvelee Iisalmen toimipisteessä.

LÄHES viimeinen valtion virasto sulkee ovensa Kiuruvedellä, kun ulosottovirasto keskittää palvelunsa Iisalmeen. Jäljelle jää vielä Kela, joka on auki kolmena päivänä viikossa.

KOIURUVEDEN toimipisteen ulosottomies Risto Pesonen siirtyi työskentelemään Iisalmeen jo vuoden alussa. Toimistopalvelut ovat Kiuruvedellä apteekin yläkerrassa vielä elokuuhun saakka. Perintäsihteeri Aune Saastamoinen aloittaa työnsä Iisalmessa syyskuun alussa.
– Toimintoja keskitetään valtakunnanvoudinviraston taholta. Työturvallisuus on ykköskysymys, mutta totta kai kustannuksetkin vaikuttavat, kertoo Pohjois-Savon ulosottoviraston johtava kihlakunnan vouti Pekka Nykänen.
Ulosottovirastossakin palvelut ovat siirtyneet paljon sähköiseen maailmaan ja moni asia hoituu puhelimitse. Mutta vielä osa asioista hoituu ainoastaan kasvotusten, esimerkiksi kun asiakirjoihin tarvitaan allekirjoituksia.
– Onhan se raskasta lähteä asioimaan Iisalmeen saakka, mutta asiointi on nykyään paljon vähäisempää. Toki velallinen joutuu vielä nykyäänkin turvautumaan tähän pidempään matkaan. Meillä jää nyt vähemmälle se psykologinen kuuntelupuoli, kun asiakasta ei kohdata kasvotusten, Nykänen kertoo.
Kaikki maksut menevät nykyään suoraan tilille. Ennen oli toista, kun velalliset saattoivat kiikuttaa ulosottomiehille käteistä rahaa.
– Ihmiset toivat isojakin summia, jopa satojatuhansia markkoja ja meidän piti saada ne rahat mahdollisimman pian turvaan, muistelee Pesonen.
Keskittämistä tehdään koko Pohjois-Savon ulosottoviraston alueella, kun toiminnot siirtyvät Iisalmeen, Kuopioon ja Varkauteen.
– Asiakkaat olleet pahoillaan, että siirrymme Iisalmeen. Olisi tälle toimipisteelle kuitenkin ollut tarvetta. On vielä ihmisiä, jotka haluavat hoitaa asioita vanhan mallin mukaan, kertoo Saastamoinen.
Poikkeustilanteisiin ulosottovirasto vuokraa kaupungilta tuntihuonetta, jossa voivat tavata asiakkaita.
– Kyllä siitä asionti matkasta tulee turhan pitkä jostain Remeskylän perukoilta. Onneksi moni asia hoituu sähköpostilla ja puhelimessa. Lainsäädäntöäkin on muutettu, jotta asioita voidaan hoitaa sähköisesti, Pesonen kertoo.