Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Nyt Pelastetaan Kiuruvesi-päivä

TUTKIJA Soile Pietikäinen kaipaa lapsuutensa Kiuruvesi-päiviä ja haluaakin elvyttää ne. Hän kuvitteli mielessään Pelastakaa Kiuruvesi -päivän vuodelle 2016.
Silloin Raivaajapuistoon virtaa väkeä naapuripitäjistä saakka. Kaikki ovat tulleet puistonyyttäreille. Koko taajama täyttyy ihmisistä ja tapahtumista. Kuka kukitti kirmaavat vasikat? Mitä kummaa tapahtuu kesäteatteri Eerolassa? Mistä tuoksuu lähiruoka? Satamastako? Miksi torilla pauhaa diskomusiikki?
Pietikäisen toiveissa on, että ensimmäistä Pelastakaa Kiuruvesi -päivää vietettäisiin jo tänä vuonna ja vuonna 2016 se olisi jo perinne. Pietikäinen kannustaa kaikkia seuroja, yhteisöjä, ja yrityksiä yhdistämään voimansa, jotta pitäjään saadaan historian ensimmäinen Pelastakaa Kiuruvesi -päivä.
– Muistan lapsuudestani 1970- ja 1980-luvun Kiuruvesi-päivien huuman. Kun tori avautui eteeni Osuuspankin nurkalla, haukoin henkeä. Tori kuhisi ihmisiä. Tunnelma oli sähköinen.
Olen kuullut ettei Kiuruvesi-päiviä ole vietetty aikoihin. Ajat ovat muuttuneet. Kiuruveden väkiluku on pudonnut lapsuusvuosistani neljänneksellä, yli kahdestatoistatuhannesta alle yhdeksääntuhanteen.
Aika on kypsä uudelle juhlapäivälle. Nyt tarvitaan Pelastakaa Kiuruvesi – päivä! Päivän tarkoituksena on antaa asukkaille lisäsyy pysyä paikkakunnalla ja saada ulkopaikkakuntalaiset haaveilemaan muutosta Kiuruvedelle.
– Kuvittelin mielessäni kolmannen Pelastakaa Kiuruvesi –päivän Kiuruvedellä heinäkuun 15. päivänä vuonna 2016. Vain perinteet toimivat, ja sellaiseksi Pelastakaa Kiuruvesi –päivä on tuolloin jo muodostunut.