Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Saunavastaoppia

KOTISEUTUMUSEON avajaisissa tehtiin muun muassa saunavastoja. Museon pihamaalla sunnuntaina Olavi Juntunen opetti saunavastan tekoa Matias Knuutiselle (5) ja Atso Arpiaiselle (4). Juntunen on mestari tekemään saunavastoja. Useina kesinä hän on tehnyt vastoja myyntiin asti.
– Hyvä saunavasta syntyy raudas- ja hieskoivun yhdistelmästä. Hieskoivua laitetaan vastan sisään, koska se antaa hyvää tuoksua, neuvoi Juntunen.
Oksat ladotaan niin, että lehden pintapuoli jää vastan sisälle. Vastan kädensija puhdistetaan lehdistä ja vasta sidotaan vitaksella. Lopuksi vastan kädensija vuollaan puhtaaksi puukolla.
– Paras vasta syntyy yhdeksän päivää mustan kuun jälkeen, eli tänä vuonna 5. heinäkuuta. Vasta laitetaan roikkumaan pimeään, koska se ei kestä päivänvaloa. Saunomisen jälkeen vastaa ei kannata jättää saunaan, siellä se pääsee kuivumaan, opasti Juntunen.

MUSEOLLA nähtiin myös, kuinka rukilla kehrätään villalankaa.
Museon yläkertaan on avattu näyttely, jossa on esillä niin tumma körttipuku kuin vuoden 1973 räikeän keltainen paita. Lottapuku on näyttelyn harvinaisuus. Pula-ajan vaatteet ovat aivan omaa luokkaansa.
– Silloin vaatteita valmistettiin paperilangasta. Meillä on esillä paperihousut ja -kengät, joiden pohja on tehty puusta, kertoi kesätyöntekijä Jenna Ruotsalainen.
Vanhojen valokuvien näyttely avattiin Hyvärilän pihapiirin luhtiaittaan.