Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Ekon Kavalle voitto juhannusraveissa

Teeriniemen maatilan hevostarhassa käyskentelee 5-vuotias ori Ekon Kava. Ekon Kava on ravikuningas A.T. Ekon jälkeläisiä. Maanviljelijä Aappo Kilvensalmi on tehnyt töitä sen kanssa jo reilut kaksi vuotta.
Kova työ palkittiin Vieremän juhannusraveissa, kun Ekon Kava kiiti johtoon hetkeä ennen maalilinjaa. Nuorten sarjan voitolla se tienasi samalla juhannusaaton isoimmat rahat, 2400 euroa, uudella täyden matkan volttiennätyksellä 1.30,3.
– Mukavaltahan se voitto tuntuu. Aika näyttää miten edetään. Lähiviikkoina ajetaan kilpaa, kun sopivat ravit löytyy, Kilvensalmi suunnittelee
Juhannusraveissa elettiin jännittäviä hetkiä ennen maalilinjoja. Kilvensalmi ja Ekon Kava joutuivat lähdössä huonoon paikkaan.
– En uskaltanut satsata lähtöön laukan pelossa. Kierrettiin ulkorataa ja loppukamppailu käytiin kolmen hevosen kesken. Eko meni tosi kovalla kirillä ja puristi maaliin ykköseksi, Kilvensalmi kuvailee.
Ekon Kavan voitto yllätti, koska se päihitti myös ykkössuosikki Taruntuulen.
Kilvensalmelle hevoset ovat tulleet verenperintönä. Hänen isänsä ja isän veljet olivat kovia hevosmiehiä. Pikkupojasta lähtien Kilvensalmi on pyörinyt raviradoilla. Ohjastamisen hän aloitti vuonna 1995. Takana on 118 starttia. Kilvensalmelle voitto oli uran yhdeksäs, takana on jo kolme voittoa Ekon Kavan kanssa.
– Meidän tilalla on aina ollut hevosia. Sukuvikahan tämä on. Hevosen kanssa työskentely vaatii pitkäjänteisyyttä. Voiton ottaminen ei ole helppoa.
Vieremän ravien suomenhevosten kovimmassa lähdössä Paavo Lappi ohjasti kasvattinsa Tähti-Tinon toiseksi. Lämminverisissä kiuruvetisomisteinen Frode Saknussen tuli toiseksi Jukka-Pekka Kauhasen ohjastamana.