Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Iskelmäviikon vakiokalustoa

LEA JA ARI LUTTINEN ovat tuttu näky monessa kesän tapahtumassa. Tällä viikolla heidät nähdään Iskelmäviikolla keltaiset järjestyksenvalvojaliivit päällä.

LUTTISET kuuluvat jo Iskelmäviikon vakiovarustukseen. Lea ja Ari Luttinen ovat olleet mukana tapahtumassa alusta saakka. He olivat järjestyksenvalvojina jo ensimmäisessä iskelmätapahtumassa 16 vuotta sitten meijerinrannassa. Noista ajoista tapahtuma on kasvanut valtavasti.
– Ensimmäisessä tapahtumassa Kirkan konserttiin tuli katsojia vain kourallinen nykyiseen verrattuna. Kirka esiintyi monena vuonna ja muistan kuinka yksi kesä Kirka tuli sanomaan minulle: sinä olet sitten minun turvamies ja niin sitten olin, Lea muistelee.

ISKELMÄVIIKOLLA jokaisella työryhmällä on omat tehtävänsä ja vastuuhenkilönsä. Lea Luttinen on järjestyksenvalvonnan pomona ja Ari Luttinen toimii turvallisuuspäällikkönä yhdessä Terho Nousiaisen kanssa. Iskelmäviikon järjestyksenvalvontaan on palkattu 90 henkilöä. Parhaimpina iltoina työvuorossa on samaan aikaan lähes 30 henkeä.
– Ihmiset tulevat tänne kuuntelemaan musiikkia juhlien rauhallisesti ja siististi. Tänä päivänä tämä on ihan paras tapahtuma, häiriöitä ei ole ollut. Iskelmäyleisö on tosi hienosti käyttäytyvää. Täydet plussat yleisölle siitä, Ari kiittelee.
Luttisille on tullut vuosien varrella paljon hienoja muistoja ja sitäkin enemmän tuttuja eri tapahtumista.
– Juhlavieraista on tullut moni tutuksi. Ihmiset sanovat, että sinä se jaksat vaan täällä olla ja ottaa meitä vastaan. Tuttuja ympäri Suomea on mukava nähdä aina näin kerran kesässä, Ari kertoo.

JÄRJESTYKSENVALVOJIEN tehtäviin kuuluu paljon muutakin kuin toimia pelkkänä valvovana silmäparina.
– Meidän motto on, että kukaan ei saa sanoa asiakkaille: en tiedä. Jos asiakas kysyy ja me emme tiedä vastausta, otamme siitä selvää, Luttiset kertovat.
Laukkutarkastukset ovat viime vuosina herättäneet osassa yleisöä pahennusta, vaikka kyseessä on määräys, joka tulee poliisilta.
– Meille on ohjeistus, että laukut tarkastetaan, koska alueella ei saa nauttia omia alkoholijuomia. Sitä sääntöä meidän jokaisen on noudatettava, Lea sanoo.
Luttiset kuuluvat kymmenen hengen vapaamuotoiseen järjestyksenvalvojaporukkaan. Tehtävistä ei saa palkkaa, vaan työ tehdään talkoilla, korvaus tehdystä työstä menee yhdistyksille ja urheiluseuroille.

Iskelmäviikko käynnistyy tänään keskiviikkona ja päättyy sunnuntaina.