Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Maatalous on kasvuala

MAA- ja metsätalousministeri Petteri Orpo näkee maataloudessa maailmanlaajuisen kasvualan. Orpo vieraili Kiuruvedellä Viljo – maa- ja metsätalpusmessuilla perjantaina, ministeri oli mukana onnittelemassa nuoria tuottajia ja yrittäjiä, joota kaupunki ja MTK muisti kunniakirjoin.
– Ruuan tuotannon odotetaan kasvavan jopa 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tässä kasvussa haluamme olla mukana. Suomalaisen ruuan mahdollisuudet maailmalla ovat lähes rajattomat, kun yhdessä edistämme sen näkyvyyttä ja muistamme kertoa sen erityispiirteistä kaikissa yhteyksissä, Orpo totesi ja luonnehti ruuan olevan paitsi ”elinehto myös osa kulttuuria ja vahvoja elämyksiä”.
Orpo muistutti, että maataloudessa tuotannon kannattavuus ja jatkuvuus riippuvat markkinatuotoista, tuotantokustannuksista ja tuista. Pohjoisissa viljelyoloissa tuotantokustannukset suhteessa tuotantomääriin ovat selvästi korkeammat kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Yhteisillä markkinoilla muodostuva tuottajahinta ei riitä Suomen oloissa kattamaan kustannuksia.
– Maatalouden peruskannattavuus ja kotimainen ruuantuotanto on varmistettava monipuolisilla tukivälineillä. Kotimaisen, turvallisen ruuan saatavuus on suomalaisille niin arvokas asia, että siihen halutaan edelleen panostaa vahvalla julkisella rahoituksella, lupasi Orpo.
Orpon mukaan tuottajan on saatava tehdylle työlle markkinoilta oikeudenmukainen hinta, joka kattaa mahdollisimman suuren osan tuotantokustannuksista.
– Hallituksemme on sitoutunut parantamaan kannattavuuden edellytyksiä myös markkinaehtoisesti. Katse on suunnattava markkinoiden toiminnan parantamiseen sekä panos- että tuotemarkkinoilla. On myös tärkeää, että maatalouden tuotantokustannuksia alennetaan ja siksi rakennekehitystä pitää edelleen edistää, puhui maa- ja metsätalousministeri.

MTK-KIURUVESI ja Kiuruveden kaupunki palkitsivat nuorista tuottajista kunniakirjoilla maatalousyhtymä Tikan Koivujärveltä, maatalousyhtymä Auvinen/Wanhalan Kotajoelta sekä Heidi ja Pasi Tossavaisen tilan Koivujärveltä. Kiuruveden kaupunki palkitsi Viljo-messujen yhteydessä kolme nuorta yritystä: Joenvarren Seurahuoneen, Arctic Milk Oy:n ja Kiurun Kuriiri Oy:n.