Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander Tiina Kilvensalmi

Venäjän tuontikielto herätti pelon tiloilla

MAANVILJELIJÄT Juha ja Päivi Partanen kuvailevat Venäjän asettamaa tuontikieltoa suureksi uhaksi maataloudelle. Kielto koskee länsimaisia elintarvikkeita, kuten maitoa, lihaa, maitotuotteita ja vihanneksia.
– Meijerillä käydessäni, huomasin, kuinka Kiuruvedellä eletään pelonsekaisia tunteita. Suurien investointien tehneet ovat hyvin huolissaan tulevaisuudesta. Täällä on satsattu maito- ja lihatalouteen, eikä kukaan osannut varautua tällaiseen, tuskastelee Juha Partanen.
Samoilla linjoilla on maanviljelijä Kaisa Huttunen. Huttunen on kasvattanut tilaansa lisäämällä karjamäärää.
– Epävarmuus on ollut aistittavissa jo pitkään, mutta tämä yllätti täysin, että Venäjä laittaa rajat kiinni elintarvikkeille. Kukaan ei osannut varautua tähän. Uskon, että Valiolla ja Atrialla kiehuu sisäisesti, vaikka huolta ei näytettäisikään ulkoisesti. Itsekin olen maitoon investoinut, joten kyllä se mietityttää mitä tässä tapahtuu, Huttunen pohtii.
Juha Partanen uskoo kuitenkin vielä maatalouteen. Suunnitelmissa on, että hänen poikansa Henry Partanen jatkaa tilaa tulevaisuudessa mahdollisesti veljiensä Erikin ja Jeren kanssa.
– Ei ne ihmiset syömistä lopeta. Suurin huolen aihe on tuottajahinnan lasku. Meidän tilalla 10 prosentin lasku leikkaisi maitotiliä noin 35 000 eurolla, kertovat Partaset.
Kiuruvedellä tuotettiin viime vuonna yli 50 miljoonaa litraa maitoa. Tuottajahinnan lasku 10 prosentilla aiheuttaisi 3 miljoonan euron menetykset kiuruvetisille maanviljelijöille.

MIKÄLI Venäjän länsimaisille maataloustuotteille asettama tuontikielto jatkuu, näkee Osuuskunta ItäMaidon hallituksen puheenjohtaja Jarno Kämäräinen, että tuottajille maidosta maksettava hinta tulee laskemaan. Tähän saakka tuottajat ovat saaneet maidostaan hyvää hintaa viennin takia. Osuuskunta ItäMaidon omistavat tuottajat, ItäMaito myy maidon edelleen Valiolle.
– ItäMaito ottaa edelleen kaiken maidon vastaan. Muutama kuukausi tässä mennään nykyisellä tuottajahinnalla (47,1 senttiä/litra), mutta kivijalkaa ryhdyttiin syömään heti, kun raja meni kiinni. Maitojauheesta kun ei saada niin hyvää hintaa kuin juustoista ja jogurteista, mitä on viety Venäjälle.
Kämäräinen sanoo, että tuottajahintaa voidaan säädellä niin sanotulla jälkitilillä, joka viime vuonna oli 4 senttiä maitolitraa kohti, toisin sanoen jälkitili on jatkossa pienempi. Jälkitili maksetaan vuoden tuloksen mukaan.
Paljonko tuottajahinta tulee laskemaan tuontikiellon pitkittyessä, sitä Kämäräinen ei lähde arvioimaan.
– Jos tuottajahinta laskee tuon 10 prosenttia, se tekee 3 miljoonaa euroa pois kiuruvetisiltä tuottajilta.
Viime vuonna Kiuruvesi tuotti yli 50 miljoonaa litraa maitoa, mistä maksettiin reilut 26 miljoonaa euroa.

MAA- ja metsätaloustuottajain keskusliiton Kiuruveden yhdistyksen puheenjohtaja Arja Kärkkäinen yhtyy Kämäräiseen, elintarvikkeiden tuontikielto vaikuttaa merkittävästi Suomen vientiin.
– Minua harmittaa, kun jotkut poliitikot ovat vähätelleet kiellon vaikutuksia. Mikäli kielto jatkuu suunnitellusti, maidon tuottajahinta laskee. Maidontuottajilla ei ole juurikaan mahdollisuuksia karsia kustannuksia eli kannattavuus heikentyy entisestään.
– Epäilen kovasti EU:lta saatavia kompensaatioita, joten ainoa mahdollisuus selvitä jotenkin tilanteesta on kotimaan markkinoiden parantuminen. Vetoankin jokaiseen suomalaiseen, että nyt viimeistään on korkea aika hankkia vain ja ainoastaan kotimaisia elintarvikkeita. Toivon todella, että Suomen poliittinen johto ymmärtää tilanteen vakavuuden ja yrittää tosissaan tehdä asialle jotain. Menetettyjä markkinoita on vaikea saada takaisin, jos Venäjälle löytyy muita elintarvikkeiden tuojia. Uusien markkinoiden löytäminen ei sekään tule olemaan helppoa, tuskin mahdollistakaan nopealla aikataululla.