Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Höyryjunalla kansalaisjuhlaan

KIURUVEDEN asemalta lähtee juhlajuna kohti Lieksaa viikon päästä torstaina. Juhlajuna kuljettaa veteraaneja ja muita veteraaniasiasta kiinnostuneita kohti Lieksaa, jossa vietetään perjantaina 5. päivänä syyskuuta suurta kansalaisjuhlaa. Syyskuussa tulee kuluneeksi 70 vuotta jatkosodan päättymisestä.
Rintamalotta Irja Kononen (92) ja rintamaveteraani Viljo Rantonen (93) nousevat molemmat juhlajunaan innostuneella mielellä. Molemmat palvelivat sota-aikaan rintamalla ja kulkivat höyryjunalla.

JUHLAJUNAN päällikkönä toimii rajakapteeni, sotahistorioitsija Tauno Oksanen. Junassa matkustaa myös ylipäällikkö Mannerheim seurueineen. Mieskuoro Kiurun Laulu ja Ylä-Savon Veteraanimuusikoiden orkesteri esittävät junassa ja jokaisella pysähdyspaikkakunnalla ohjelmaa.
Junassa on 379 istumapaikkaa ja 55 makuupaikkaa, jotka on varattu veteraaneille ja esiintyjille. Junaan mahtuu väkeä, perheet voivat olla kyydissä vaikkapa Kiuruvedeltä Iisalmeen. Alle 10-vuotiaat ja veteraanit pääsevät kyytiin ilmaiseksi.

JATKOSODAN päättymisen kunniaksi Kiuruveden koululaiset lähettävät Kulttuuritalon pihasta 70 rauhankyyhkyilmapalloa lentoon torstaina 4.9. alkaen kello 8. Tämän jälkeen julkistetaan Kiurusalissa Raappanan nyrkki – Kevytosasto 2 taistelujen tie -kirja. Tuohon osastoon kuului Kiuruveden miehiä.
Tilaisuudessa kuullaan muun muassa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatinkenraali Juha Sonnista ja sotahistorioitsija Tauno Oksasta. Lisäksi Kiuruveden Kulttuuritalon näyttelytilassa on Taistelujen tie -valokuvanäyttely syyskuun ajan. Järjestelyistä vastaa Rukajärven suunnan historiayhdistys.