Vuonna 2021 Kiuruvedellä tuotettiin 3,2 miljoonaa kiloa naudanlihaa ja 54 miljoonaa litraa maitoa.
Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Lapinlahden uusi heratehdas ylläpitää hyvää maidon tuottajahintaa

LAPINLAHDELLA vihittiin viime viikolla käyttöön uusi tehdas, joka valmistaa lastenruokien raaka-aineita. Uusi teknologia korkeine jalostusasteineen pitää yllä omalta osaltaan hyvää tilityshintaa kiuruvetisille maidontuottajille.
KIURUVETISTEN ja kiuruvetisten maidontuottajien elämään Lapinlahden tehdas vaikuttaa sitä kautta, että kiuruvetisten madontuottajien maito toimitetaan pääosin Lapinlahden tehtaalle, missä tuotetaan juustoa ja herajauhetta. Kiuruvetiset tuottajat omistavat ItäMaidon kautta myös Valiota ja näin tuottajille maksettava tilityshinta on riippuvainen Valion kilpailukyvystä. Lapinlahden uusi tehdas vihittiin käyttöön viime viikon torstaina, paikalla oli maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.).

SAMOIHIN aikoihin VIIME viikolla Osuuskunta ItäMaito laski maidosta maksettavaa tuottajahintaa kahdella sentillä per litra. ItäMaito on maksanut tähän saakka maitolitrasta tuottajille 44,3 senttiä litralta, syyskuun alusta hinta on 42,3 senttiä litralta. Perustuottajahinta putoaa neljä senttiä, mutta kaksi senttiä kompensoidaan kausiporrastuksella. Tuottajahinnan muutos johtuu siitä, että Valio laski osuuskunnille maksettavaa maitolitran hintaa.

LAPINLAHDELLA on vuosikymmeniä jalostettu juustonvalmistuksen yhteydessä syntyvää heraa jauheeksi. Valio on kehittänyt heranjalostuksen tekniikkaa siten, että herasta saadaan yhä tarkemmin mineraalit pois ja jäljelle jää ravitsemuksellisesti arvokkaita heraproteiineja, joita käytetään muun muassa lastenruokien valmistuksessa. Tontilla on toiminut kolme jauheiden tuotantolinjaa. Uuden yksikön valmistuttua vanhoista linjoista jää käyttöön kaksi linjaa. Valio on maailman johtavia demineralisoitujen (Demi™) herajauheiden valmistajia. Valio Demi™ -jauheita käytetään muun muassa lastenruokien raaka-aineena. Kiina on yksi suurimmista vientimaista.

LAPINLAHDEN uudella tehtaalla hygienia ja laatu ovat huipussaan. Lapinlahti jalostaa vuodessa 300 miljoonaa litraa maitoa, maito tulee tehtaalle keskimäärin 59 kilometrin etäisyydeltä. Valion toiminta tulouttaa Pohjois-Savoon yli 170 miljoonaa euroa vuodessa. Valio ja maidontuottajat työllistävät Pohjois-Savossa yli 3 400 henkilöä. Uusi tehdas maksoi 70 miljoonaa euroa, se tuottaa 40 miljoonaa kiloa jauhetta vuodessa.