Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Jatkosotajuhla yhdisti sukupolvet

RAUHANILMAPALLOT nousivat hitaasti ja arvokkaasti kohti taivasta torstaiaamuna Kulttuuritalon pihassa, kun koululaiset laskivat ilmoille toiveen siitä, ettei koskaan tarvitsisi enää sotia. Kiuruvedellä muisteltiin jatkosodan päättymisen 70-vuotisjuhlavuotta muun muassa julkaisemalla kirjaRaappanan nyrkki Kevyt Osasto 2:n historiasta. Kevyt Osasto koostui Kiuruveden miehistä. Samoilla tulilla avatiin Kulttuuritalossa myös osastoa käsittelevä valokuvanäyttely. Raappanan nyrkin on kirjoittanut Tauno Oksanen.

KIURUVETISET veteraanit ja muut hengessä mukana olevat matkasivat heti aamun julallisuuksien jäleen höyryjunalla Kiuruvedeltä Lieksaan, missä vietettiin jatksodan päättymisestä 70 vuotta pääjuhlaa perjantaina. Junassa olivat mukana myös rintamalotat Mirjam Kärkkäinen ja Kyllikki Kärkkäinen.
– Kuin sota-aikaan, tuumasivat Kärkkäiset kyydistä.

KYLLIKKI KÄRKKÄINEN oli jatkosodassa lääkintälottana lähellä rintamaa. Hän muisteli nukkuneensa junassa hattuhyllyllä rintamalle mennessään ja sieltä pois tullessaan. Kysymykseen, saiko junassa nukutuksi, totesi Kärkkäinen, että mieluummin sai tehdä kaikkensa pysyäkseen hereillä.
Mirjam Kärkkäinen pääsi kolme kertaa kotilomalle vuoden aikana, hän oli Äänislinnan seudulla lottana vuosina 1943-1944.
– Tulee ihan nostalginen olo, hykerteli Kärkkäinen.
– Tällaisilla junilla silloin kuljettiin, niissä oli vain puupenkit.
Kärkkäinen oli rintamalla mukana monessa tehtävässä, muun muassa muonittamassa.
Kärkkäisille rauhanehdot olivat pettymys, samoin Lotta Svärd -järjestön lakkauttaminen.
– Itsenäisyyden säilymisestä jäi hyvä mieli. Pääasia on, ettei sotaa tarvitsisi ihmisten enää kokea.
Vaikka höyryjuna oli Kiuruveden asemalla myöhässä heti kolme tuntia aikataulustaan, ei se lottien tunnelmaa latistanut, he tottuivat sota-aikana junien viivästymisiin ilmapommitusten ynnä muiden pysähdysten takia. Lopulta juna oli Nurmeksessa torstaina yhden aikaan yöllä, unta matkalaiset saivat 3-4 tuntia, sillä matka jatkui aamulla aikaisin Lieksaan.