Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalm

Rakennuslupia haettiin ennätysvähän

MAANVILJELIJÄ Eero Idström mittailee talonsa rakennustyömaalla väliseinien paikkoja. Rakennustyöt alkoivat heinäkuussa edeten Idströmin työkiireiden lomassa.
Idström ei ihmettele, että tänä vuonna rakennuslupia on Kiuruvedellä haettu ainoastaan kolmeen asuinrakennukseen.
– Maaseudulle ei saisi rakentaa ollenkaan. Kaikki pitäisi lyödä samaan sumppuun keskustaan. Byrokratialla halutaan vaikeuttaa rakentamista ja lupahommilla rahastetaan. Toki myös taloustilanne vaikuttaa. Ihmiset eivät uskalla ottaa lainoja, vaikka nyt se kannattaisi, koska korot ovat alhaalla. Nyt on ostajan markkinat.
Idströmin 84 neliöinen talo kohoaa oman tilan rantatontille. Tontin kahta sivua reunustaa Hautajärvi.
Talonsa piirustukset Idström teki yhdessä naisystävänsä kanssa.
– Järvinäköala avautuu lattiaan asti ylettyvistä ikkunoista. Tuosta rannasta pitää raivata puita, että järvi näkyy kunnolla, suunnittelee Idström.
Idströmin piti hakea poikkeuslupaa rakentaessaan rantatontille. Jätevesijärjestelmästä tulee ajan mukainen ja lämmitys taloon tulee maalämmöstä.
Uuden talon rakentamista Idström rupesi suunnittelemaan viime kesänä. Talojen toimittajilta ei löytynyt sopivaa taloa, joten Idström päätyi suunnittelemaan talonsa itse. Idström ei pidä kiirettä taloprojektissaan. Tilan työt tulevat ensin ja rakennuksella hän on aina, kun kiireiltään kerkeää. Talo ei valmistu vielä ensi kesäksi. Suunnitelmissa on, että uusi koti olisi valmis parin vuoden päästä.

KIURUVEDELLÄ on tänä vuonna poikkeuksellisen hiljainen vuosi rakentamisessa. Yleensä rakennuslupia on haettu kymmenkunta, kun tänä vuonna niitä on haettu ainoastaan kolme. Viime vuonna rakennuslupia haettiin yhdeksään asuinrakennukseen ja toissa vuonna 11.
– En tiedä mistä tämä johtuu. Lieneekö kyseessä välivuosi rakentamisessa vai vaikuttaako lama. Koko Ylä-Savon alueella on huomattavaa laskua. Ei tämä pelkästään Kiuruveden ilmiö ole. Uskon, että ensi vuonna tilanne muuttuu, rakennustarkastaja Tuomo Halme sanoo.