Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Filippiiniläishoitajat aloittivat Kallionsydämessä

FILIPPIINILÄINEN Emma Cadaweng (21) ojentaa ruokaa Anja Hämäläiselle Kallionsydämen hoitokodissa.
– Maistuuko ruoka. Onko hyvää, Emma kysyy sujuvalla suomenkielellä.
Vieressä Leena Tikkanen kehuu, kuinka hienosti Emma laittoi hänelle painesiteet turvonneisiin jalkoihin.
– Näkee, että Emma on laittanut kääreitä aiemminkin. Oikein mukavaa meillä on ollut, iloitsee Tikkanen.
Emma Cadaweng ja Katarina Palazo (24) aloittivat työt Kallionsydämessä viime viikon maanantaina. Suomessa he ovat olleet jo muutaman viikon ajan. Nuoret naiset ovat tulleet työskentelemään Kiuruvedelle. Näillä näkymin heillä on aikomuksena jäädä tänne. Tulevaisuudessa he toivovat pääsevänsä lomalle kotimaahansa Filippiineille.
He ovat kouluttautuneet kotimaassaan sairaanhoitajiksi. Filippiineillä sairaanhoitajat koulutetaan yliopistossa neljässä vuodessa. Suomeen muuttoon he valmistautuivat seitsemän kuukautta kestävällä suomen kielen ja kulttuurin kurssilla.
Kallionsydämessä naiset ovat päässeet heti kiinni työntekoon. He vetivät vanhuksille aamujumpan, leipoivat heidän kanssaan ja lauloivat. Emma ja Katarina harjoittelevat myös päiväraporttien tekemistä. Joka päivä heille annetaan enemmän vastuuta.
– Päivät ei ole tylsiä, aina tapahtuu uutta. Vanhukset ovat iloisia. Teemme myös aamupesut, syötämme vanhuksia ja autamme heitä liikkumaan, Emma kertoo.