Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Opetuspuolen säästöt puhuttavat

VANHEMPAINYHDISTYS herätettiin henkiin viime viikon tiistaina Nivan koulun ruokasalissa. Yhdistys on uinunut jo lähes vuosikymmenen. Parempaa aikaa yhdistyksen jälleensyntymälle ei voisi olla, sillä nyt Kiuruvedellä eletään aika kaoottista aikaa opetuspuolella.
Vanhempainyhdistyksen syyskokouksessa käytiin kiivasta keskustelua suurista muutoksista, joita säästötoimet tulevat aiheuttamaan ja ovat jo aiheuttaneet.
Nyt opetuslautakunta kaavailee, että kuudesluokkalaiset siirtyisivät käymään alakoulun loppuun yläkoulun tiloihin. Se on aiheuttanut kodeissa keskustelua luokkaretken perumisesta, tupakkaringeistä ja ties mistä. Lapset ovat jopa puhuneet, että nyt vanhemmat lähtevät sinne kriisikokoukseen, tarkoittaen vanhempainyhdistyksen syyskokousta.
– Lapsia on hirmu helppoa pitää pelinappuloina tässä. Opetus ei saa kärsiä näistä muutoksista. Se on helppo luvata, mutta asiat nähdään vasta käytännössä, muistutti Veli-Matti Repka, yksi vanhemmista.
– Asia on saanut ihmeelliset mittasuhteet. Opettajien korvat ovat tuskin olleet suljettuja näiltä lasten keskusteluilta. Tässä olisi pitänyt toimia tilanteen rauhoittamiseksi, painotti Mika Tikkanen.
Osa vanhemmista suhtautuu asiaan positiivisestikin.
– Itse toivoisin, että yhdistys ei profiloituisi tilataistelijana. Toivon, että yhdistyksessä olisi sitä täi- ja energiajuomakeskustelua sekä muita tarpeellisia asioita, Riitta Piippo sanoi.
Vanhempainyhdistyksen johtokunnassa ja opetuslautakunnassa istuva Tuija Kastari sai vastailla kiivaisiin kysymyksiinkin. 400 000 euron säästöt aiheuttavat sen, että isoja remontteja ei voida tehdä. Siksi nykyiset tilat tulee hyödyntää mahdollisimman hyvin.
– Minä näen asian myös positiivisena. Lapset siirtyisivät opettajansa kanssa yläkouluun. He kävisivät ruokailemassa ja viettäisivät välitunnit alakoulussa. Näin lapsille tulisi pienempi muutos, kun he aloittavat seiskaluokan, Kastari sanoi.
Syyskokouksessa vanhempainyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittu Sami Piippo on hyvillään, että yhdistys toimii, kun sitä tarvitaan.
– Yhdistyksen pitää pureutua juuri näihin asioihin. Me voimme viedä kotien ja vanhempien viestiä eteenpäin, Piippo sanoi.
Kivat ry perustettiin vuonna 2003 kodin ja koulun välille viestikapulan viejäksi. Sillä halutaan parantaa keskusteluyhteyttä. Yhdistys pyrkii vaikuttamaan ja edistämään koululaisille tärkeitä asioita. Yhdistys on myös vanhempien verkostoitumiskanava.
Järjestyksenvalvojien kahdeksan hengen porukka lahjoitti Kivat ry:lle 900 euroa, mistä yhdistys oli äärettömän kiitollinen, sillä summa on yli puolet ensi vuoden budjetista.
– Toivomme, että tällä summalla voitaisiin tukea ainakin yläkoululaisten välituntiliikuntaa, esittivät järjestyksenvalvojat Lea Luttinen ja Marja Pennanen.