Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Haasteena työvoimapula

BIOPOHJAISIA ja fossiilisia polttoaineita hyödyntävien kattilalaitoksien valmistamiseen erikoistuneella KPA Uniconilla on postiviinen ongelma, he tarvitsevat lisätyövoimaa. Kiuruvedeltä ammattitaitoisia hitsareita ei ole löytynyt, joten yritys kouluttaa Ylä-Savon ammattiopistossa palkkalistoilleen 5-10 uutta työntekijää.

TOIMITUSJOHTAJA Jukka-Pekka Kovanen KPA Unicon Oy:stä on tyytyväinen edustamansa yrityksen ratkaisuun ostaa MW Power Oy:ltä pienen kokoluokan lämpölaitosliiketoiminta vuoden 2013 loppupuolella. Pieksämäkeläinen yritys on hallinnoinut Kiuruveden tehdasta helmikuusta lähtien.
– Olemme todella tyytyväisiä tähän kauppaan ja ylipäätään tuloomme Kiuruvedelle, Kovanen kehuu.
– Kiuruvesi on hioutunut yhdeksi osaksi tiimiämme.
Vuoden aikana KPA Unicon on siirtänyt konepajatoiminnot kokonaan Pieksämäeltä Kiuruvedelle. Pieksämäeltä ei siitä huolimatta ole vähennetty työvoimaa.
– Kiuruvedellä on hyvä laitekanta ja edellytykset yleensä toimia konepajana.

KPA UNICONILLA on nykyisellään erittäin korkea kuormitus Kiuruveden tehtaalla ensi kesän loppuun saakka, se on Kovasen mukaan poikkeuksellinen tilanne metallialalla tällä hetkellä.
– Teemme kahta vuoroa mahdollisuuksien mukaan, tekisimme enemmänkin, jos olisi työvoimaa.
KPA Unicon pyrki rekrytoimaan lisää hitsaajia Kiuruvedeltä, mutta ammattilaisia ei löytynyt. Nyt yritys tekee koulutusyhteistyötä Ylä-Savon ammattiopiston kanssa ja koulutukseen otetaan 6-10 ihmistä, jotka myöhemmin työllistyvät yritykseen.
KPA Uniconilla on tällä Kiuruvedellä noin 70 työntekijää, työntekijämäärä on lisääntynyt 8 kuukauden aikana puolellakymmenellä työntekijällä.
– Parasta olisi, jos saisimme uusista työtekijöistä muuttajia Kiuruvedelle. Ihmisiä tuntuu vain olevan vaikea saada muuttamaan Kiuruvedelle.

KOVASEN mukaan biokattilaitoksilla on nyt kysyntää. Myös fossiilisia polttoaineita hyödyntävillä kattiloilla on markkinansa, molempia tarvitaan.
– Viime viikolla meiltä lähti Keiteleelle öljyä polttoaineena käyttävä laitos ja viime viikolla teimme juuri sopimuksen 10 megawatin biokattilaitoksesta Kauhavalle. Ja pellettitehtaasta Hyvinkäälle.
Yrityksen uutena markkina-alueena on eteläinen Afrikka, myös Länsi-Afrikkaan ja Kanadaan ovet ovat avautumassa.
– Kehittyvissä maissa energiantarve tulee kasvamaan. Myös kotimaassa on hyvä tilanne.

KPA Unicon on perustettu vuonna 1990. Perheyhtiö on Kovasten suvun hallinnassa toisessa sukupolvessa. Jukka-Pekka Kovanen, sisar Jonna-Maija Kovanen ja isä Pekka Kovanen omistavat yrityksestä 60 prosenttia, avainhenkilöitä on sitoutettu pienellä osuudella, loppuosan omistaa Canelco Capital, jonka omistavat Uudenmaan pääomarahasto ja Itä-Suomen rahasto. KPA Unicon Group Oy:n liikevaihto oli edellisellä tilikaudella (2013) noin 30 miljoonaa euroa ja liikevoitto noin 3,8 miljoonaa euroa. Ostettujen Kiuruveden liiketoimintojen liikevaihto oli 20 miljoonaa euroa.

KPA Uniconille kuuluu muutenkin hyvää. Tiistaina tuli julkisuuteen, että kansainvälisen Entrepreneur of the Year -kasvuyrittäjäkilpailun tuomaristo on valinnut yrityksen Itä-Suomen alueen voittajaksi. KPA Unicon on omassa segmentissään markkinajohtaja ja edelläkävijä. Aluevoittajista joku valitaan marraskuun finaalissa koko Suomen Entrepreneur of the Year 2014 -voittajaksi. Tänä vuonna Ernst & Young tutustui kilpailua varten yli 400 kandidaattiyritykseen.