Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Rytkyn Salonkävijät 50 vuotta

RYTKYN Salonkävijät juhli 50-vuotistaivaltaan Eräkeskuksessa lauantaina. Juhlaan osallistui suuri joukko metsästysseuran jäseniä, kyläläisiä ja maanomistajia. Juhlassa tarjottiin mykyrokkaa kaikkiaan 200 litraa.
Rytkyn Salonkävijöissä on 150 jäsentä, koejäsenet mukaan lukien jäseniä on 180.
Metsästysseuran puheenjohtaja Alpo Kananen oli 12-vuotias, kun metsästysseura perustettiin. Seura haluttiin turvaamaan metsästysharrastusta, sillä alueella on paljon yksityisten maita ja pieniä tiloja. Metsästyseuran tiimoilta päästiin liikkumaan isommalla alueella, seuran alueella on nykyisin 8000 hehtaaria.
Vuonna 1986 seura osti Rytkyn entisen koulun Jänteeltä. Kokonaisuus pitää sisällään asianmukaisen lahtimajan sekä saunatuvan. Kaikkia rakennuksia seura mielellään vuokraa eteenpäin. Eräkeskusta hyödyntää muun muassa kylätoimikunta. Metsästysseuralla ja Rytkyn kylätoimikunnalla onkin kiinteät suhteet, 50-vuotisjuhlakin järjestettiin yhdessä.
Metsästysseura omistaa Eräkeskuksen lähettyviltä myös noin 5 hehtaarin maa-alan. Aluksi siinä oli ampumarata, mutta ympäristösäännösten tiukennuttua ampumisesta on luovuttu. Ampuradan ylläpito olisi vaatinut valtavasti talkoolaisia muun muassa haulien keräämiseen.
Alpo Kananen näki, että Rytkyn Salonkävijät jatkaa niin vahavana seurana eteenpäin, että vielä tullaan viettämään 100-vuotisjuhlat.

RYTKYN Salonkävijöillä oli tälle syksylle 8,5 hirven lupa, niistä yksi on vielä käyttämättä. Kananen kertoo ylpeänä, että hirviporukkaan kuuluu myös naisia. Yksi heistä on 20-vuotias Minna Hyvärinen, hän oppi metsästämään isänsä mukana. Hyvärinen on jo ampunut yhden hirvenkin. Hyvärinen sanoi hyvin viihtyvänsä miesvaltaisessa porukassa.
Alpo Kananen tykkää toimia metsästysseurassa, koska nuoria on kiva neuvoa metsästyksen saloihin. Kananen huomauttaa, että metsästys on paljon muutakin kuin ampumista, se on riistanhoitoa.
Kananen laittoi terveisiä riistanhoitoyhdistykselle, että siellä mietittäisiin keinoja susikannan vähentämiseksi. Rytkyllä susia ei ole ollut riesaksi, alueella majailee tiettävästi yksi karhu ja useita ilveksiä.
Kananen sanoi hyvin ymmärtävänsä niiden koiranomistajien vihan susia kohtaan, joiden koira on jäänyt suden hampaisiin. Metsästyskoiran kasvattaminen kun vie vuosia. Kananen itsekin on palkittu moneen kertaan koirankasvattajana.