Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Nousiaisille yrittäjyys on verenperintöä

MAANSIIRTO Veljekset Nousiainen palkittiin pitkän linjan perheyrittäjyydestä Vuoden Yrittäjä -palkinnolla Kiuruvedellä. Yrittäjät valitsivat Vuoden Yrittäjäksi Maansiirto Veljekset Nousiaisen, koska yrittäjyyttä on harjoitettu jo useammassa sukupolvessa. Toiminnan aloitti 1960-luvulla Erkki Nousiainen. Pojat Arto, Ahti ja Timo aloittivat yrittäjinä vuonna 2005 isänsä rinnalla, kun Maansiirto Veljekset Nousiainen Oy perustettiin.

ALUSSA pelloilla olivat suo, kuokka ja Jussi. Nykyään niillä möyrivät suuret koneet, joiden ratissa on isäntä tai urakoitsija. Sitten pelloilla ovat vielä Maansiirto Veljekset Nousiaisen miehet, jotka salaojittavat pellot.
– Ojassa on totuttu olemaan, mutta koneet ne nykyään työt tekevät. Savea emme pelkää, kertoo Arto Nousiainen työskennellessään ojan pohjalla.
Veljesten yrityksen historia yltää aina 1960-luvulle saakka. Arto, Ahti ja Timo Nousiaisen isä Erkki Nousiainen aloitti urakoinnin kaivinkoneella. 1970-luvulla Erkki lähti mukaan salaojitusbuumiin tekemällä maajussien pelloista parempia. Nykyisessä muodossaan yritys on toiminut vuodesta 2005 alkaen.
– Salaojittaminen puhkesi silloin kukkaan Kiuruvedellä agronomi Martti Kauhasen ansiosta. Hän piti isännille salaojitustapahtumia ja pisti alulle peltojen salaojittamisen. Sitä on riittänyt tähän päivään asti, kertoo Erkki.
Kiuruvetiset isännät ovat sen verran valveutuneita, että he tietävät peltojen salaojituksien kannattavan. Kiuruvesi onkin Veljekset Nousiaisen päätyöllistäjä, mutta keikkaa he tekevät ympäri Ylä-Savoa.
Tällä hetkellä heillä on meneillään 15 hehtaarin pellon salaojittaminen Iisalmen Hernejärvellä.
Yritys ei elä pelkillä salaojilla. Lisänä ovat sora-autot ja kalkituksien teko. Kalustoon kuuluu salaoja-aura, kaksi sorastuskonetta, kaksi kaivinkonetta, pyöräkuormaaja, kalkinlevitysvaunu sekä kaksi kuorma-autoa.
– Jos tällä alalla meinaa pysyä, koneiden pitää olla kunnossa. Suurin kiitos tässä kuuluu asiakkaille ja yhteistyötahoille. Vuoden Yrittäjä -tittelistä kiitos yrittäjäyhdistykselle ja kaupungille, veljekset tuumaavat.
Salaojia tekevälle yritykselle Kiuruvesi on oivallinen paikka. Tilat pitävät huolta pelloista ja uusia peltojakin raivataan. Tällä hetkellä pelloista on salaojitettu noin 60 prosenttia.
– Vilkas maapaikkahan tämä on. Tilalliset eivät jää lepäämään, vaan uskaltavat investoida. Siitä tulee sitten leipää meillekin, Ahti iloitsee.

NOUISIAISEN veljekset eivät aio kasvattaa yritystään. Tulevaisuuden suurin uhkakuva on Euroopan Unionin maatalouspolitiikka.
– Jos EU kurittaa maajussia, se vaikuttaa meihinkin. Maatalouspolitiikka on nykyään lyhytnäköistä ja poukkoilevaa. Onneksi ihmisten pitää syödä, eikä maatalous voi loppua, Ahti pohtii.