Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Rapakon Lorelle on julkkishieho

RAPAKKOJOEN Rapakon tilan Hieho Rockstar Lorelle ET on Kiuruveden julkkis. Se on myyty 90-prosenttisesti Let´s Cow Oy:lle. Yhtiön takana ovat Duudsoneista tutut HP ja Jarppi sekä Janne Kataja, Aku Hirviniemi ja Sami Yli-Huumo.

LET´S COW OY hankki Harri Kärkkäisen ja Hannakaisa Heikkisen navettaan syntyneen Lorellen tiimiinsä, jossa on entuudestaan jo viisi hiehoa. Let´s cow Oy:n osakkaat ovat kaikki Sami Yli-Huumoa lukuun ottamatta tuttuja Posse-televisio-ohjelmasta, joka pyörii MTV 3:lla perjantaisin.
Tiimin tarkoituksena on tehdä lehmärotujen huippuyksilöillä bisnestä huuhtelemalla lehmiä ja myymällä niiden alkioita. Televisiosta juontajana tutuksi tullut Janne Kataja kertoo, että ideana on niin ikään nostaa esiin maaseudun ja lehmien arvostusta.
– Lehmät ovat varsin sympaattisia persoonia, ne ovat tuotantoeläimiä, mutta myös lemmikkejä, Kataja sanoo.
Tiimillä ei ole navettaa, vaan hankitut lehmät ovat tiloilla ja tilat saavat ylläpidosta vastineena pitää lehmien maidon.
– Tarkoituksena on saada raha poikimaan, mutta enemmän tämä on vielä hauska harrastus.
Kataja itse ei ole lähtöisin maatalosta, mutta vieraili usein naapurin maatilalla. Myös ystävällä on lehmiä ja Kataja on ollut seuraamassa, kun niitä päästetään laitumelle.
– Moni kaupunkilaislapsi vieraantuu maaseudusta ja eläimistä. On myös paljon allergiaa, mikä estää kosketuksen eläimiin. Facebookissa voi Ophelian ottaa kuka tahansa virtuaalieläimekseen, meillä on siellä jo 5000 tykkääjää.
Ophelia-hieho on tiimin ensimmäinen hieho, jonka elämää voi siis seurata Facebookissa. Team Ophelian nimellä myydään myös t-paitoja ja sarjakuvakirjaa. Perusteilla on akatemia, jossa nostetaan esiin suomalaista karjanjalostusta ja eläinnäyttelykulttuuria.

LORELLE on vajaan vuoden ikäinen ayrshire-hieho ja se on isänsä, kanadalaisen Kamouraska Rockstarin, kahdeksanneksi korkeimman genomiarvon omaava tytär maailmassa.
– Hieho jää meidän tilalle ja siitä ryhdytään huuhtelemaan alkioita ensi vuoden alussa. Olen hyvin iloinen tästä kaupasta, sillä näen tässä oivan tilaisuuden levittää tietoutta maidontuotannosta ja lisätä maatalouden ja suomalaisen ruuantuotannon arvostusta näiden suurten kansansuosikkien kautta, sanoo Hannakaisa Heikkinen.
Rapakossa on 115 lypsylehmää ja nuorta karjaa saman verran päälle. Lorella-hieho on syntynyt helmikuussa tänä vuonna.
Heikkinen on Suomen Ayrshirekasvattajien hallituksen jäsen. Viime talvena, kun Heikkinen oli rakentamassa ayrshire-näyttelyä Sarka-messuille, tutustui hän Sami Yli-Huumoon, joka on messujen toimitusjohtaja.
– Kuulin pari kuukautta sitten, että Kataja kumppaneineen etsii huippuayrshirea. Kerroin, että Kiuruvedellä olisi sellainen ja tässä nyt ollaan.
Heikkiselle rodunjalostus on sydämen asia ja tärkeä harrastus. Maailmalla sijoituseläimet eivät ole harvinaisuuksia ja alkioilla tehdään suurta bisnestä. Esimerkiksi Amerikassa hyvän lehmän alkiosta saatetaan maksaa tuhansia dollareita.