Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Sulkavanjärven kyläkirkko 50 vuotta

Sulkavanjärven kyläkirkossa laulettiin Kauneimpia Joululauluja viime viikon tiistaina. Kyläkirkko nousi harjakorkeuteensa 50 vuotta sitten. Kirkoksi se vihittiin vuonna 1965.
ulkavanjärven kyläkirkon kattokruunujen loisteessa laulettiin Kauneimpia Joululauluja viime viikon tiistaina. Kiuruveden Naislaulajien kauniit äänet ja Maarit Amperin säestys rohkaisivat myös kirkkokansaa laulamaan joulunajan sävelmiä.

Heinäkyläläiselle Hanna Jauhiaiselle Kauneimmista Joululauluista on tullut jo perinne. Kirkkoon hän tuli yhdessä lapsenlapsensa Sarianne Nykäsen ja hänen miehensä Antti Nykäsen kanssa.
– Käyn täällä myös hautausmaalla. Joulukirkosta ja kesäkirkosta on tullut minulle jokavuotisia perinteitä, kertoo Jauhiainen.

Uolevi Keränen Salmenkylästä muistaa kuinka kyläkirkkoa rakennettiin 50 vuotta sitten. Siihen aikaan kyläkirkolla oli suuri merkitys koko lähitienoolle.
– Ei kyläkirkolla ole nykyään niin suurta merkitystä ihmisille. Muistan sen ajan, kun tänne kirkkoon ei tahtonut sisälle mahtua, osa joutui jäämään kirkon ulkopuolelle. Hyvä, että tämä kirkko on olemassa. Kirkkomaahankin on haudattu jo satoja, Keränen kertoo.

Anne Svärdille kirkko on rakas paikka. Hänen lapsuutensa mummola oli Sulkavanjärvellä.
– Joka joulu käyn kirkossa. Isäni on haudattu kirkkomaahan. Perinteisiin kuuluu myös kynttilöiden tuominen haudalle.

Sulkavanjärven kyläkirkon harjannostajaisia vietettiin 50 vuotta sitten koko kylän voimin. Kirkko valmistui vuonna 1965 ja samaisena vuonna sen vihki kirkoksi piispa Olavi Kares. Alttaritauluna kirkossa on Matias Annalan vuonna 1925 maalaama ”Kristus kolkuttaa sydämen ovelle”.

Suomen Lähetysseura ja seurakunnat ovat järjestäneet Kauneimmat Joululaulut -tapahtumia jo yli 40 vuoden ajan ympäri Suomea. Tänä vuonna kolehti kerättiin kehitysmaiden äitien auttamistyöhön. Tapahtumien suojelijana on tänä vuonna presidentti Tarja Halonen.