Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Tuottajahinnat laskevat

ATRIA ja Valio ovat ilmoittaneet alentavansa tuottajahintoja. MTK Kiuruveden puheenjohtaja Arja Kärkkäinen vahvistaa saaneensa tiedon asiasta vastikään.
– Molemmat ovat tiedottaneet tuottajahintojen alentamisesta. Atria laskee naudan hintaa 3 snt/kg ja vasikan hintaa 10 e/kpl ja Valio laskee 5 snt/litra, Kärkkäinen kertoo.
Tuottajahintojen alenemisen uhka nousi esille muun muassa vähittäistavarakauppojen tarkistettua osan elintarviketuotteiden hintoja alaspäin. PTT:n ja MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen kesäkuussa 2014 julkaisema selvitys osoitti, että kaupan osuus lihatuotteiden kuluttajahinnasta oli vuosina 2008-2012 noussut, kun samaan aikaan tuottajien saama osuus oli pienentynyt. Vastaavia tuloksia on julkistettu myös aiemmin laajemmalla tuoteryhmätarkastelulla
− Ruuan hinnan lasku on sinällään monelle kuluttajalle tervetullut uutinen. Hinnanalennukset on kuitenkin kustannettava kaupan marginaaleja leikkaamalla ja toimintaa tehostamalla. Muutoin ne voivat pitkällä tähtäimellä heikentää kotimaisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden jo ennestään heikkoa kannattavuutta, totesi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila viime viikolla tiedotteessa.

KÄRKKÄINEN on myös huolissaan siitä, että hintojen halventaminen kohdistuu kauppaketjujen omiin brändeihin, jotka useimmiten on tuotettu ulkomailla.
– Kaupassa käydessäni pistin merkille, että muutaman kotimaisen tuotteen hintaa oli alennettu. Pääosa alennetuista hinnoista kohdistui kauppaketjun oman merkin tuotteisiin.
Kärkkäisen mukaan hintojen alennus on tervetullut toimenpide kuluttajien kannalta, mutta hän pelkää, että kauppa ei leikkaa omasta katteestaan, vaan ostosopimuksia kilpailuttamalla painaen samalla kotimaisten tuotteiden tuottajahintoja alas.
– Kuten nyt saatiin tieto, että tuottajahinta laskee niin maidon kuin lihankin osalta, Kärkkäinen toteaa.
– Kaupan on nyt nipistettävä omasta katteestaan ja investoinneista, eikä alkutuottajien hinnasta. Tuottajat ovat olleet tiukoilla ja kuluva vuosi tulee olemaan todella tiukka, hän jatkaa.
Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa Venäjän pakotteet sekä tulevat tukimuutokset. Kärkkäinen toteaa kaupan siivun olleen iso jo pitkään.
– Kaksi isoa kauppaketjua ovat tahkonneet valtavaa tulosta vuodesta toiseen ja se on taitavasti verhottu isojen investointien taakse. Heidän ostohintansa on pieni ja myyntihinta iso. On yhteiskunnan kannalta huono ratkaisu, jos tuontielintarvikkeet syrjäyttävät kotimaiset.

OSUUSKUNTA Itä-Maidon hallituksen puheenjohtaja Jarno Kämäräinen muistuttaa maailmanmarkkinatilanteen vaikutuksesta tuottajahintaan.
– Haluamme pitää Valion kilpailukykyisenä. Tuottajahintaan vaikuttavat muun muassa Venäjän tilanne, Euroopan ylitarjonta maitokiintiöiden poistuttua sekä Kiinaan viennin tyrehtyminen.
Kämäräisen mukaan Suomessa tuottajalle maksetaan 7 senttiä parempaa litrahintaa kuin Ruotsissa.