Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Lisää nuorten juttuja

NELJÄ lukiolaisnuorta selaavat viime viikon Kiuruvesi-lehteä lukion aulassa. Pian jokainen löytää oman suosikkijuttunsa. Simo Remeksen mielestä ehdoton ykkönen lehdessä oli Jukkis, kiuruvetisjuurinen, nykyään helsinkiläinen Jukka-Pekka Lappalainen. Lappalainen työskentelee kulttuuri- ja monitoimitalo Nosturissa hall managerina.
– Erikoinen persoona ja vähän erilainen juttu. Jutun lukee vaikka ei tunne henkilöä. On hyvä, että juttuja tehdään muualtakin kuin Kiuruvedeltä. Lisäksi Jukkiksen musiikkimaku on samansuuntainen, minäkin kuuntelen heviä ja rockia, Remes perustelee valintaansa.
Myös tutut naamat kiinnostavat lehden sivuilla. Topias Heinonen kiinnitti huomiota Martti Heinosesta kertovaan juttuun, koska Martti on sukua Topiakselle.
– Martti ei kerinnyt opettaa minua koulussa eikä olla rehtorinakaan ennen eläkkeelle jääntiä, mutta sukulaisista kertovia juttuja lukee mielellään, Heinonen sanoo.
Viime kesän Viljo-messut jäivät Heli Tikkasen mieleen, siksi hän kiinnitti myös huomiota ensi kesän Viljoista kertovaan pieneen juttuun.
– Tällaiset tapahtumista kertovat tekstit kiinnostavat, koska on kiva kuulla mitä on tulossa, Tikkanen perustelee valintaansa.
Tikkanen lukee mielellään myös syrjäkylien asioista, sillä on sieltä kotoisin itsekin.
Tiina Huvisen mieleen jäi aukeama, jossa kerrottiin keskiverto metsänomistaja Markku Siposesta ja metsänhoitoyhdistyksen uudistuksista.
– Metsänomistajat ovat keskeinen osa Kiuruvettä. Vanhemmillakin on metsää ja metsäasiat kiinnostavat minua, Huvinen kertoo.
Nuoret tarkastelivat viimeistä Kiuruvesi-lehteä tällä viikolla vietettävän sanomalehtiviikon tiimoilta.

MIKÄ sitten ei kiinnosta nuoria lukijoita?
– Kuolinilmoitukset, seurakunnan puhehommat (hartaudet), ikivanhat valokuvat ja politiikka, nuoret luettelevat.
Usein kuvitellaan, että nuoret lukevat uutisensa mieluummin verkosta. Mutta ainakin nämä neljä nuorta ovat paperilehden kannalla. Verkossa mennään mieluummin sosiaaliseen mediaan, jossa jokaisella on omat kiinnostuksen kohteet. Keski-ikäisten valloitettua Facebook, nuoret ovat siirtyneet esimerkiksi Instagrammiin.
– Facebookista on sisältö loppu. Ei siellä ole mitään mielenkiintoista. Twitterikään ei kiinnosta. Lehdet haluan lukea paperiversiona, kertoo Tikkanen käännellessään Kiuruvesi-lehden sivuja.
Tikkanen lukee sanomalehtiä, koska haluaa pysyä mukana ajassa.
– Katson lehdet läpi ja luen jutut jotka kiinnostavat. Enemmän tulee luettua nuoria koskevia juttuja, joita toivoisi lisää Kiuruvesi-lehteen. Haluan tietää ajankohtaisista asioista lehtien kautta, Tikkanen kertoo.
Nämä nuoret lukevat paikallislehden lisäksi myös maakuntalehtiä ja Helsingin Sanomaa. Myös verkossa olevat blogit kiinnostavat. Ajanhenkeä he etsivät myös aikakauslehdistä ja verkosta.
Nuorten mielestä lehdet ovat tärkeitä viestin kertojia ja siksi he lukevat lehtiä säännöllisesti. Tulevaisuudessa he voisivat myös tilata niitä, kunhan lehti vain on tarpeeksi mielenkiintoinen.