Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Välkkäritoiminta opettaa vastuuta

NIVAN koulussa oppilaita kannustetaan ottamaan vastuuta muista oppilaista sekä erilaisten aktiviteettien keksimisestä ja opettamisesta toisille oppilaille. Koululla aloitettiin Välkkäri-toiminta kolme vuotta sitten. 5. ja 6. -luokkalaisista valittiin 20 aktiivista oppilasta Välkkäritoimintaan.
– Ajatuksena on, että kerrallaan 2-4 oppilaan ryhmä suunnittelee välitunneille ohjelmaa ja toteuttaa niitä muiden koulun oppilaiden kanssa. Joskus Välkkäri-oppilas toimii opettajan apuna esimerkiksi liikuntatunnilla, Nivan koulun opettaja Vesa Vainio kertoo.
Toiminnan alkaessa oppilaat kävivät koulutuksessa ja kokeneemmat toisen vuoden ohjaajat opastavat, kuinka toimintaa viedään eteenpäin. Aktiviteettejä on laidasta laitaan, kuten umpihanki-jalkapallo, lumisähly tai vaikkapa pelailu sisätiloissa. Oppilaat ovat kehittäneet myös omia toimintaratoja sisätiloihin.
Vesa Vainio kiittelee porukan fiksuutta.
– Aktiviteetit ovat olleet todella fiksuja ja mitään vaarallista toimintaa ei ole edes ehdotettu.
Välkkäri-liivi velvoittaa myös kantajaansa. Vainion mukaan toiminnassa mukana oleva oppilas ei voi käyttäytyä sopimattomasti.
– Toiminta tukee ja kehittää oppilaiden sosiaalisia taitoja. Itsetuntokin kehittyy, kun he ottavat toisesta ihmisestä vastuuta, Vainio muistuttaa.

KUUDESLUOKKALAINEN Aino Tiihonen ja viidesluokkalainen Rasmus Jokinen ovat mukana Välkkäri-toiminnassa.
– Tavoitteena on saada muista oppilaita liikkumaan ja tekemään muutakin kuin räpläämään kännykkää, Aino Tiihonen kertoo.
Rasmus Jokinen tuli mukaan Välkkäreihin viime syksynä. Hänestä toiminta tuntuu todella mukavalle.
– Kun saa opettaa asioita muille, niin samalla oppii itsekin, hän kertoo.

VÄLKKÄRI-TOIMINTAA ovat Kiuruvedellä tukeneet kaksi paikallista Leijona-järjestöä. Toista kertaa 20 Välkkäri-liivin lahjoitusta olivat viime perjantaina Nivan koululla luovuttamassa LC Kiuruveden presidentti Juhani Partanen ja LC Kiuruvesi/Nivan presidentti Pasi Tiihonen. Liivejä olivat koulun puolesta vastaanottamassa Välkkäri-oppilaat sekä Vesa Vainio ja rehtori Minna Lilja.
– Liivit ovat käytännölliset ja niistä erottaa heti Välkkäri-oppilaan. Liivejä tarvitaan noin 20 per joka toinen vuosi ja oppilas saa halutessaan ottaa liivin mukaansa, kun lähtee yläkouluun, Vainio kertoo.
– Tällaiseen lahjoitukseen on ilo lähteä mukaan, Tiihonen ja Partanen toteavat.
Edellisen kerran 20 liiviä Leijonat lahjoittivat 3 vuotta sitten, kun Välkkäri-toiminta aloitettiin