Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Alle 15-vuotiaille ei enää energiajuomia

KIURUVETISISTÄ kaupoista ei enää myydä energiajuomia alle 15-vuotiaille. Kiuruveden Vanhempainyhdistys (KIVAT) liimaa lauantaina kieltotarrat kauppojen hyllyille. Energiajuomien kofeiini on haitallista lapsille ja nuorille.

EI suositella lapsille ja raskaana oleville, diabeetikoille eikä kofeiinille herkille henkilöille, lukee Kiuruveden Vanhempainyhdistyksen rahastonhoitaja Tuija Kastari energiajuomatölkin kyljestä. Vieressä seisovat yhdistyksen puheenjohtaja Sami Piippo ja K-Supermarket Kiuruveden enrgiajuomien hankinnasta vastaava Mauri Knuutinen.
Knuutinen kertoo, että heti kaupan auettua pienet koululaiset tulevat hakemaan energiajuomaa ennen koulun alkua. Reppu täyttyy juomatölkeistä. Knuutisen mielestä vanhempainyhdistyksen ajatus puuttua alle 15-vuotiaiden energiajuomien hankintaan on kannatettava asia. Energiajuomat eivät ole hyväksi alaikäisten terveydelle.
– Energiajuomalla korvataan usein ateriat, ne lihottavat ja koukuttavat. On coolia kulkea iso energiajuomatölkki kädessä, sanoo Kastari. Hän tietää, mistä puhuu, sillä Kivoille on tullut vanhemmilta huolestuneita yhteydenottoja, Kastarilla itselläänkin on kokemusta juomista, hänelle on viisi lasta iältään 13–22-vuoteen.

KIVAT on neuvotellut kahdeksan kiuruvetisen kauppaliikkeen kanssa, että niistä ei enää lauantaista lähtien myydä energiajuomia alle 15-vuotialle. Kampanjassa ovat K-Supermarketin lisäksi mukana S-Market, Siwa, R-Kioski, ABC-Asema, Teboil M. Huuskonen, Kiuruveden Keilahalli, Meijerin Kauppahalli, Uimahallin Kahvio, Tokmanni, Osapalvelu, Yrittäjät, KiuPa, FC Aidot Helmet, Yläkoulu, Nivan Koulu, Lahnajoen, Luupuveden, Kalliokylän ja Rytkyn koulut.
Energiajuomat sisältävät pääasiassa värjättyä ja hapotettua vettä, kofeiinia, tauriinia ja makeutusaineita. Energiajuomia ei suositella lapsille niiden sisältämän runsaan kofeiinin vuoksi. Kofeiini ja tauriini kiihdyttävät keskushermoston toimintaa, joten juomia markkinoidaan erityisesti jaksamiseen ja piristymiseen. Energiajuomat voivat aiheuttaa ärtymystä, vapinaa, huonovointisuutta, huimausta, jännittyneisyyttä ja levottomuutta, ne vauroittavat hampaita ja lihottavat.
Tölkillinen energiajuomaa sisältää noin 14 sokeripalaa ja 165 kilokaloria.