Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Maailmanmestari Kallan juuret Kiuruvedellä

KAIKKI kovat kundit ja gimmat ovat lähtöisin Kiuruvedeltä. Tai ainakin melkein kaikki.
Yksi heistä on Charlotte Kalla. Ruotsia hiihdon MM-kisoissa edustava Kalla voitti ylivoimaisesti naisten 10 kilometrillä maailmanmestaruuden eilen tiistaina Falunissa.
Kallan mummo, äidinäiti, Aino Koivuniemi (o.s. Huttunen), on lähtöisin Kiuruvedeltä, Herukkamäestä, Verkkulin talosta. Näin Kiuruvesi-lehti uutisoi tammikuussa 2008. Tuolloin Kalla voitti Tour de Skin Italiassa ja vei kullan Suomen Virpi Kuituselta, joka tuli kakkoseksi.

KALLAN mummo Aino Koivuniemi on Olga ja Roope Huttusen tyttäriä. Hän oli 16-vuotias muuttaessaan Kiuruvedeltä Pohjois-Ruotsiin, ensin Käymäjärvelle ja sitten Kainulaisjärvelle.
Kun Kiuruvesi-lehti haastatteli Aino Koivuniemeä, oli hän 66-vuotias eli mummolla on nyt ikään 72 vuotta. Aino Koiuvuniemi on ollut aviossa kahdesti. Charlotte Kallan äiti Lena on syntynyt hänen ensimmäisestä avioliitostaan Väinö Martikkalan kanssa. Liitosta on kaikkiaan kuusi lasta. Toisesta aviosta Göte Koivuniemen kanssa Ainolla on vielä kaksi lasta.
Aino Koivuniemen välit hiihtävään lapsenlapseensa ovat läheiset. Tuolloin, vuonna 2008, ennen vuodenvaihteen Tour de Skitä, "Lotta" kävi tervehtimässä mummoaan.

AINO-MUMMO i on ollut itsekin innokas hiihtäjä. Ensimmäiset sukset hän sai huutokaupasta ja muistuipa mummon mieleen, että hän sai Kiuruvedellä eräästä hiihtokilpailusta palkinnoksi "suuren karamellipussin".
Hiihdon ohessa Aino-mummo harrasti mäkihyppyä, kunnes katkaisi suksensa eikä saanut enää uusia tilalle.

HUTUUSTEN kotitalo on tätä nykyä tyhjillään. Aino Koivuniemi vieraili synnyinkodissaan usein siihen aikaan, kun hänen sukunsa oli elossa.

OLYMPIAVOITTAJA Charlotte Kalla on syntynyt 22.7.1987 Täräntössä Pajulan kunnassa. Kalla asuu Sundsvallissa ja edustaa Pietå Elitiä.