Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Timo Toivonen on vuoden urheilija

VUODEN 2014 urheilijaksi Kiuruvedellä valittu Timo Toivonen on lajissaan ainoita Suomessa. Dynaaminen ramppikeilaus on tunnetumpi laji Yhdysvalloissa. Valinnan perusteina olivat Toivosen viimevuotinen maailmanennätys sekä valinta Suomen keilailuliiton kuukauden pelaajaksi. Toivonen rikkoi maailmanennätyksen tuloksella 227 pistettä yhdellä sarjalla Kiuruveden keilahallissa pidetyissä keilauksen kilpailuissa helmikuussa 2014.
Timo Toivonen on otettu valinnastaan Vuoden Urheilijaksi.
– Valinta yllätti täysin, mutta tuntuu kyllä oikein mahtavalle. Taisi olla meidän seuran puheenjohtaja Jari Reinikaisella näppinsä pelissä, Toivonen nauraa.

KIPINÄ keilaamiseen syttyi, kun Kiuruvedelle avattiin uusi keilahalli. Timo Toivonen kuuli, että halliin olisi esteetön kulku myös pyörätuolilla.
– Kuulin, että keilahallissa oli lattiaramppi, josta pallon voisi lähettää. Päätin lähteä kokeilemaan ja sille tielle jäin, hän kertoo.
Toivonen pelasi aikaisemmin sählyä, mutta kavereiden lähtiessä opiskelemaan harrastus jäi.
– Eihän sitä sählyä voinut oikein itsekseen pelata.
Keilaamassa Toivonen kävi syksyn ja kevään ajan, ennen kuin liittyi Kiuruveden ICE-Bowling seuraan kesällä 2013. Lattiarampin kanssa keilaus sujui ensimmäisellä kerralla, mutta Toivonen halusi vaikuttaa pallon toimintaan enemmän.
– Syntyi ajatus rampista, jonka voisi kiinnittää pyörätuoliin. Silloin voisin vaikuttaa enemmän pallon lähtökulmaan sekä pyörätuolin liikkeen avulla lähetysvauhtiin sekä ajolinjoihin. Lattiaramppi on niin staattinen, ettei siltä keilaaminen tuntunut niin mielekkäältä, kertoo Toivonen.
Hänelle dynaaminen ramppi on parempi vaihtoehto, sillä sairautensa vuoksi Toivonen ei voi itse käsitellä palloa. Avustaja nostaa sekä asettelee pallon rampille Timon ohjeiden mukaan. Hän etsii itse ajolinjan sekä määrää vauhdin, jolla pallo lähtee ramppia pitkin radalle. Avustajana useimmiten toimii Raija Toivonen.
Dynaamisen rampin ensimmäinen versio toimi hyvin käytännössä, mutta toisella versiolla rikottiin jo maailmanennätys.
– Löysimme yhden hitsarin, joka teki ensimmäisen version ja nyt käytössä on jo toinen, hieman kehitellympi versio, Toivonen kertoo.
– Kolmaskin versio on jo suunnitteilla, hän lisää.

KEILAUKSESSA Timo Toivosen haaveena ja tavoitteena on tehdä 300 tulos yhdellä sarjalla.
– Lähitavoitteena on 250 pistettä, hän kertoo.
Toivonen opiskelee Savonia-ammattikorkeakoulussa IT-tradenomin tutkintoa. Hän valmistuu keväällä. Opiskelujen ohessa hän on työskennellyt Kiuruveden lukiossa opettajien sekä mikrotuen apuna. Hän toivoo, että voisi jatkaa töitä lukiossa valmistumisen jälkeen.