Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Moottorikelkkareitistöä parisataa kilometriä

Kiuruvedellä toimii aktiivinen moottorikelkkakerho Kiuruveden Moottorikelkkailijat ry. KiuMK:n puheenjohtajana on toiminut sen perustamisesta lähtien Juhani Matinniemi. Kerho on perustettu vuonna 1995 ja rekisteröity yhdistykseksi 1997. Kerhossa on 60-70 jäsentä, joista noin 30 ajaa aktiivisemmin. Heistä osa kilpailee. Kerhon jäsenmaksulla voi käydä Haapakummun radalla ajelemassa ja ottamassa mittaa hevosvoimista. Myös naapurikerhojen jäsenet ovat tervetulleita kerhon radan käyttöön.
– Kerhossa painotamme turvalliseen ja liikennesääntöjä noudattavaan ajamiseen. Ilman 15 vuoden ikää ja vähintään T-luokan ajokorttia ei julkisilla väylillä saa ajaa, Jussi Kulhomäki muistuttaa.
Kiuruveden alueella risteilee noin 200 kilometrin pituinen moottorikelkkareitistö. Reittejä pitkin pääsee nyt kulkemaan lähes kaikkiin naapurikuntiin.
Kiuruvedellä on erittäin hyvä moottorikelkkareitistö, joka koostuu kerhon omin varoin ja talkoovoimin ylläpitämistä moottorikelkkaurista ja Kiuruveden kaupungin ylläpitämästä virallisesta moottorikelkkareitistä välillä ABC Kiuruvesi – Pyhäsalmen raja. Virallinen moottorikelkkareitti on tarkoitettu ainoastaan moottorikelkoilla lumipeitteen aikaan ajettavaksi.
– Käymme kerhon ylläpitämiä uria läpi talkoovoimin joka vuosi aina alkutalvesta ja raivailemme pahimpia risukoita pois. Onhan niitä muutamia siltojakin taidettu urien varrelle rakentaa, Mikko Huuskonen kertoo.
Kerhon väki toivoo myös, että kaupunki huolehtisi aktiivisemmin virallisen moottorikelkkareitin kunnosta ja turvallisuudesta ajamalla sitä tampparilla sopivin väliajoin sekä tarvittaessa raivaamalla pahimpia kantoja, kiviä ja risukoita pois.
Reiteillä ja maastossa moottorikelkalla liikkumiseen pätevät tieliikennelain, maastoliikennelain ja maastoliikenneasetuksen määrittelemät säännöt, jotka jokaisen kelkkailijan tulee tuntea. Reitillä yleisnopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa ja järvellä 80 kilometriä tunnissa. Reittien ulkopuolinen maastossa moottorikelkalla liikkuminen vaatii aina kyseisen maa-alueen maanomistajan tai maanhaltijan luvan. Tähän liittyen kerho toivoo, että aina kelkalla liikuttaessa pysytään ainoastaan kelkkailuun tarkoitetuilla ja merkityillä luvallisilla urilla.
Kiuruveden Moottorikelkkailijoilla on käytössään suljettu ajorata Haapakummun lentokentän läheisyydessä. Rata on tehty jokkisradan maastoon.
– Rata on endurotyyppinen rata, jolla pääsee treenaamaan hyvin kelkkailua ja haastamaan taitojaan turvallisesti suljetulla alueella. Käymme usein viikonloppuisin pojan kanssa siellä ajamassa ja mielellään siellä näkisi paljon muitakin. Kaiken ikäset ja tasoiset kelkkailun harrastajat ovat tervetulleita mukaan, Jussi Kulhomäki kertoo.