Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Miksi kuluttaja on vieraannutettu tuotannosta?

MIKSI tuotantoeläimistä ja niiden tuotantoketjusta ei voisi puhua ilman dramatisointia, kaunistelua tai vastakkainasettelua? Miten kananmunia tuotetaan ja mitä tapahtuu hautomossa? Mikä matka on kuljettava, jotta porsaankyljys on pakattuna kaupan hyllyllä? Näihin kysymyksiin dokumentaristi Marika Väisänen haki vastauksia. Helmikuun alussa julkaistu dokumentti Karsinasta kauppaan kertoo objektiivisesti porsaanlihan sekä kananmunien tuottamisesta. Karsinasta kauppaan on ensimmäinen interaktiivinen dokumentti, joka on tuotettu julkisella rahoituksella. Rahoittajina ovat Suomen elokuvasäätiö, AVEK sekä Yleisradio.
– Pyrin siihen dokumentissani, että aihetta voi käsitellä ilman, että siihen liittyy vahvoja arvolatauksia, Väisänen kertoo viitaten samalla vastakkainasetteluun eläinaktivistien sekä tuottajien kesken.

Kyseiseen dokumenttiin hän sai idean tajuttuaan, miten vähän suomalaisesta ruoantuottamisesta tiedetään.
– Luin Elina Lappalaisen kirjan Syötäväksi kasvatetut. Tajusin, miten vähän tiesin ruoantuotannosta. Mietin, että jos oma tietämys on näin vähäinen, niin en varmasti ole ainoa.
Väisänen teki dokumenttia tehdessään havainnon, miten kuluttajat ovat vieraantuneet ruoantuotannosta. Maatalouden teollistuminen sekä tilojen kokojen kasvu, mutta myös samalla tilojen väheneminen, on vähentänyt tietämystä.
– Tuntuu, että aihe on vieläkin hyshys -aihe. Tuotanto halutaan tehdä suljettujen ovien takana. En usko, että tämä on lähtöisin tuottajista itsestään, vaan yhtenä tekijänä taustalla on suurien lihatalojen markkinointi, Väisänen pohtii.
– Mainonnassa aihetta romantisoidaan liikaa, hän kritisoi.
Dokumentti kertoo realistisen kuvan, kuinka ruokaa tehdään massatuotantona.
– Halusin tehdä dokumentin, johon sekasyöjäkuluttaja voi ottaa kantaa.
Kyseinen aihe on ollut Väisäsen mukaan monimutkainen.
– Tuottajien ja eläinaktivistien välinen keskustelu ei ole hyvää tällä hetkellä. Siinä mennään äärilaidasta toiseen.

Karsinasta kauppaan on katsottavissa tästä linkistä

Karsinasta kauppaan -dokumentti>>

tai yle.fi nettisivustolla sekä aiheesta voi lukea lisää facebook.com/karsinastakauppaan.

MARIKA VÄISÄNEN on lähtöisin Kiuruvedeltä. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Kiuruveden lukiosta ja välivuoden jälkeen tie vei Kemi-Tornion ammattikorkeakouluun medianomin opintojen pariin. Opinnoissaan Väisänen suuntautui sisällöntuottamiseen. Päättötyönä valmistui dokumenttielokuva Kokonainen, joka kertoo Kaisa Lekasta.

Valmistumisen jälkeen Väisänen on toiminut freelancer dokumentaristina ja ohjaajana. Marika Väisänen on ohjannut kansainvälisesti palkitut dokumenttielokuvat Alppikatu 25 ja Sylistä syliin. Lisäksi hän on ollut ohjaamassa ja toimittamassa lukuisia tv-sarjoja. Viimeisimpänä Erilaiset perheet tv-sarja.