Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Rintamäkeläisiltä häkämittari neuvolaan

TEATTERISEURUE Hulluviima lahjoitti häkämittarin Kiuruveden neuvolaan viime viikolla. Häkämittarilla mitataan raskaana olevien naisten uloshengityksen häkäpitoisuuksia. Häkämittari hankittiin Rintamäkeläisten tekijänoikeuspalkkioilla.
Rintamäkeläisten tekijänoikeuksien haltijat, kirjoittaja Reino Lahtisen perikunta, toivoi Hulluviiman kanssa tekemässään sopimuksessa, että näytelmästä saatavat tekijänoikeuspalkkiot lahjoitetaan paikkakunnalle, hyväntekeväisyyteen. Neuvolan lisäksi rahalahjoituksen sai nuorten työpaja työpajan virkistystoimintaan.

HÄKÄMITTARIN vastaanottivat äitiysneuvolan lääkäri, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola ja terveydenhoitaja Sirpa Martikainen. Molemmat kiittelivät, että neuvolaan saatiin häkämittari lahjoituksena, sillä muuta kautta hankittuna sen saaminen olisi kestänyt.
Hannu Vierola on valistanut tupakasta vuosikausia. Hän ajaa nyt, että häkämittarit saataisiin kaikkiin Suomen neuvoloihin. Häkämittari on jo Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän kunnista Iisalmessa, Vieremällä ja Sonkajärvellä.
Lääkäärit Tupakkaa Vastaan ja Suomen Gynekologiyhdistys ovat tehneet aloitteen sosiaali- ja terveysministeriölle käypähoito -suosituksen muuttamisesta niin, että kaikilta raskaana olevilta tutkitaan uloshengityksen häkäpitoisuus. Uloshengityksen häkäpitoisuuden mittaaminen on nopea ja helppo keino osoittaa päivittäinen tupakointi. Häkämittauksella saadaan tietää uloshengityksen ja veren punasoluihin sitoutunut häkäpitoisuus. Häkämittari kertoo 24 tunnin aikana poltettujen savukkeiden määrän.
Vierolan mukaan häkäpitoisuuden näkeminen konkretisoi tupakoivalle äidille sikiöriskin. Lisäksi tavoitteena on löytää tupakoivat äidit, sillä joka neljäs ei kerro tupakoivansa. Äidin häkäpitoisuus kaksinkertaistuu sikiössä.
– Tupakointi on ehdottomasti lopetettava odotusaikana. Vaikka odottava äiti polttaisi päivässä vain 2–3 savuketta, sikiö saa häkää melkein koko vuorokaudeksi, sillä yhden savukkeen aiheuttama häkäkaasu pysyy sikiön veressä seitsemän tuntia. Senkin jälkeen, kun äiti on tumpannut, sikiö istuu vielä pitkään tupakalla.
Vierolan mukaan ne sikiöt, jotka altistuvat äidin tupakansavulle, ryhtyvät herkemmin myöhemmin käyttämään huumeita, alkoholia ja tupakoimaan. Jos äiti ei polta raskauden aikana, hänen vauvansa oppii nopeammin lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan ja hänestä tulee keskittymiskykyisempi.

SUOMESSA raskaana olevista äideistä tupakoi 16 prosenttia. Se on yhtä korkea prosentti kuin 1980-luvun lopulla. Toisin sanoen tupakointi ei ole vähentynyt. Ruotsissa 30 prosenttia äideistä tupakoi 1980-luvun alussa, mutta nyt vain 6 prosenttia. Kaikista synnyttäjistä 42 prosenttia lopettaa tupakoinnin raskauden aikana ennen synnytystä. Suurin ongelma ovat Vierolan mukaan alle 20-vuotiaat, joista joka toinen tupakoi raskauden alussa, heistä vain joka kolmas lopetti tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.