Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Tilat on ajettu ahtaalle

ALAHAINEN maidonhinta, maitokiintiöiden poistuminen ja uudet tukikuviot nostivat tunteet pintaan viime viikolla MTK Kiuruveden kevätkokouksessa.

VIIME viikon keskiviikkona MTK:n kevätkokouksen kahvipöytäkeskusteluissa nousi esille maatilojen ahdinko. Maanviljelijöiden mitta alkaa olla täyttymässä.
– Hullulta tämä tuntuu. Joka kohdassa on nipistettävä. Meidän on vain mukauduttava, mutta haastetta on, että asiat saadaan hoidettua, kertoi 120-päisen karjan isäntä Markus Halonen.
Halonen aikoo siirtyä tilallaan luomuviljelyyn. Tilalla on 130 hehtaaria peltoa ja tulevaisuudessa peltoala kasvaa 170 hehtaariin.
– Siirrytään luomuun, koska luomutuki houkuttaa ja apulannat vatmelkoinen menoerä. Karjanlantaa on sen verran, että voidaan jättää apulannat pois ja saadaan pidettyä satotaso hyvänä. Luomuun siirtymisestä tulee kompensaatiota maitopuolelle, kertoi Halonen.

MTK Kiuruveden varapuheenjohtaja Jukka Huuskonen totesi, että viljelijöillä ei tule olemaan ihan helppoa uudella ohjelmakaudella ja uusien tukikuvioiden myötä.
– Tukimaksatusten osittainen siirtyminen ensi vuodelle ja tukitasojen aleneminen rassaavat maksuvalmiutta. On laskettu, että nurmivaltaisella maitotilalla tukitaso voi pudota jopa yli 20 prosenttia. Jokainen tila joutuu nyt tiukkoina aikoina aloittamaan tarkan taloussuunnittelun, Huuskonen kertoi.

MTK:n kevätkokous sattui samalle päivälle, kun maitokiintiöt siirtyivät historiaan. Tämä vaikuttaa maidon tuotannon kasvamiseen ja sitä kautta maidon hinnan laskemiseen.
– Olikohan niin, että 100 miljoonaa litraa lisää maitoa Suomen markkinoilla aiheuttaa maidon litrahintaan yhden sentin hinnanlaskutarpeen. Joka tapauksessa hinta voi vaihdella enemmän kuin aiemmin.
– Osuuskunta Itämaidossa maidon hinta on tällä hetkellä 35 senttiä litralta. Minun näköpiirissäni ei ole, että hinta laskisi. Ilman maitokiintiöitä olo ei ole kepeämpi. Euroopan tuotanto lisääntyy ja laineet iskevät myös meihin, kertoi Osuuskunta Itämaidon hallituksen puheenjohtaja Jarno Kämäräinen.
MTK:ta on arvosteltu siitä, että se huolehtii vain maidontuottajista. Huuskonen muistuttaa, että maidontuotannon vaikutus on merkittävin maataloustuotantoon. Maidontuotannon alamäki voisi viedä pohjaa myös vasikoihin perustuvalta naudanlihatuotannolta ja rehuviljanviljelijöiltä.
– Naudanlihantuottajat tuntevat jääneensä lapsipuolen asemaan. Sekään ei kestä mitään suuria hinnanpudotuksia tai kalliita tuotantopanoksia, Huuskonen muistutti.
Viime syksynä MTK oli valmistautunut neuvottelemaan valtakunnan naudanlihasektorin kanssa, mutta sika- ja maitokriisi vei voimavarat. Liha-alan toimijat on kutsuttu koolle huhtikuussa ja neuvotteluissa tullaan hakemaan keinoja lihatuotannon kannattavuuden parantamiseksi.
– MTK:ta on kritisoitu, ettei se saa mitään aikaan tuottajien edunvalvonnassa. MTK:n tekemä työ on aika näkymätöntä. Tukiuudistuksiin on saatu jopa parannuksia nautapalkkioiden osalta. EU:ssa MTK:ta pidetään tehokkaana viljelijöiden puolestapuhujana, Huuskonen kertoi.

MUUTAMA kokouksessa olijoista oli sitä mieltä, että viljelijöiden pitäisi ottaa kovemmat otteet käyttöön.
– Milloinka lähdetään kapinoimaan? Kukaan ei tee mitään ja ollaan vaan lampaan luontoisia. Byrokratia on semmoinen syöpä, jota vastaan on taisteltava. Virkamiehiä on yhtä paljon kuin viljelijöitä. Kuka lähtee mukaan osoittamaan mieltä, kysyi Matti Lappalainen.
Salissa nousi muutama käsi, mutta useimmat vaikenivat tai olivat sitä mieltä, että asiat hoidettaisiin rauhallisin mielin.