Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Liiallinen byrokratia ei ole ratkaisu

SAVON Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykäsen viesti virkamiehille on yksikantainen. Yrittäjyyteen kohdistuvaa ja toimintaa vaikeuttavaa byrokratiaa on vähennettävä, ennen kuin yrittäjyydestä tulee mahdotonta.

NYKY Suomen yrittäjien tilanne heikkenee jatkuvien uusien byrokraattisten päätösten sekä virkamiesten tiukkojen tulkintojen vuoksi.
– Olen ihmetellyt pitkään, miksi Suomessa tulkitaan liian innokkaasti EU:sta tulevia säädöksiä. Jos jollekin asialle annetaan kolmen vuoden siirtymäaika, niin Suomessa säädös otetaan käyttöön heti ja vieläpä kovimmalla mahdollisella tulkinnalla. Muut EU-maat odottavat siirtymäajan ja senkin jälkeen tulkitsevat säännöstöä oman maansa eduksi, Nykänen pohtii.
Nykäsen mukaan monessa tavoiteohjelmassa viestitään, että Suomen vientiä pitäisi edistää ja lisätä, mutta hän näkee asian yrittäjän kannalta hankalana.
– Jos koko ajan lisätään byrokratiaa sekä lisämaksuja, niin kuinka kannattavaa vienti loppujen lopuksi on? Asioille pitäisi saada järkevät ratkaisut. Sellaiset, jotka oikeasti tukevat yrittäjiä.
Suomessa kannustetaan yrittäjyyteen, mutta käytäntö on toinen.
– Pankkien siirtyessä EKP:n valvonnan alle uusilta yrittäjiltä vaaditaan aiempaa suurempaa omavaraisuusastetta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjäksi aikovan on todella vaikeaa saada rahoitusta yrityksen aloittamiseen, muistuttaa Kiuruveden Yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbelius.
– Tämä johtaa siihen, ettei uskalleta ryhtyä yrittäjiksi ja jos maahan ei tule uusia yrityksiä, niin mistä luodaan työpaikkoja, hän jatkaa.

ARTO NYKÄNEN vieraili Kiuruvedellä viime torstaina tavaten Kiuruveden päättäjiä sekä Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaa. Nykästä vastaanottamassa olivat kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka, kaupungin hallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen, kaupungin valtuuston puheenjohtaja Janne Peltola sekä Kiuruveden yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbelius. Tapaamisessa keskusteltiin yrittäjyyden haasteista, ajankohtaisista asioista sekä palvelusetelin monista mahdollisuuksista osana sote-palvelukenttää. Tapaamisen jälkeen seurue vieraili kahdessa kiuruvetisessa yrityksessä PL-Glass´lla sekä K-Supermarketissa.