Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Aitoudella ja osaamisella

RAPAKKOJOELLA Rapakon tilalla huudettiin ja taputettiin, halattiin ja syleiltiin sunnuntai-iltana. Suurta äänimäärää osattiin kyllä odottaa, mutta silti se yllätti. Keskustan Hannakaisa Heikkisen paikka eduskunnassa oli varma heti kahdeksan jälkeen ennen kuin varsinaisen vaalipäivän ääniä oli ennätetty vielä laskea. Ennakkoääniä tuli yli 5 800.
Heikkisen perheenjäsenet ja tukiryhmäläiset seurasivat tiiviisti televisioita ylä- ja alakerrassa. Kännyköitä tutkittiin ja tietokoneita selattiin. Välillä kuva ja ääni katosivat televisioista kokonaan. Tietoja äänestystulosten etenemisestä huudeltiin puoleen ja toiseen. Välillä haukattiin leipäpalasta ja lihapullia.
– Hannakaisa on kakkosena heti Sipilän jälkeen!
Moni ennusti, että Hannakaisan lopullinen äänimäärä alkaa ”ykkösellä”. Ja niinhän siinä kävi, että Heikkinen keräsi Savo-Karjalan vaalipirissä 10 714 ääntä! Heikkinen sai toiseksi eniten ääniä keskustalaisista. Ja Kiuruvedeltä parituhatta.
Keskustan kunnallisjärjestön jäsen Hannu Halonen uumoili jo sunnuntaina, että se on Hannakaisalle ministerin paikka. Moni yhtyi Halosen heittoon.
Heikkinen oli koko illan hymyilevä, otti vastaan puheluita, halaili kannattajiaan, perheenjäseniään ja poikiaan Nestoria ja Niiloa, jotka olivat kummissaan aikuisten riehakkuudesta. Yläkerrassa miehet ottivat konjakkinapsut.

HANNAKAISA Heikkinen aloitti vaalityön tekemisen viime syksynä Pohjois-Karjalasta, syksyn ja huhtikuun välisenä aikana hän ajoi Savo-Karjalan vaalipiiriä 34 000 kilometriä.
Alkuun Heikkinen piti luentoja ikäihmisille. Toi esiin omaa osaamistaan ja persoonaansa. ”Politiikan” tekemisen hän aloitti loppusuoralla. Parin viimeiden kuukauden aikana tilaisuuksia oli useampia päivässä.
– Tai oikeastaan en minä politiikkaa tehnyt perinteisellä tavalla, vaan toin esille sitä, mitä itse olen ihmisenä.
Kaiken kaikkiaan vastaanotto oli vaalikentillä lämmin, joten vaalitulos ei tullut Heikkiselle yllätyksenä. Ihmisten lämpö oli joka puolella aistittavissa.
Eduskunnassa Heikkinen aikoo toimia yhteistyössä yli puoluerajojen. Samoin alueen kansanedustajien kanssa.
Ykkösasia Hannakaisa Heikkiselle on tiestön kuntoonsaattaminen ja biotalouden eteenpäin vieminen, mitä kautta alueelle saadaan toivottavasti työpaikkoja. Myös vanhukset ovat Heikkisen sydäntä lähellä.
Heikkinen ei kanna huolta pojistaan, jotka joutuvat jäämään nyt välillä isovanhempien hoiviin, ukit ja mummut ovat poikien tuki ja turva.
– Nestori ymmärtää jo vuorokausirytmin ja sen, että äiti tulee takaisin.

VAALIPÄÄLLIKKÖ Kari Saastamoinen myhäili niin ikään tyytyväisenä sunnuntai-iltana, vaalityö oli helppoa, sillä tukiryhmässä oli paljon vapaaehtoisia ja hyvä henki, sillä ehdokas oli hyvä.
– Hannakaisa teki paljon jalkatyötä. Häntä oli ihmisten helppo lähestyä ja hänellä on paljon monen alan asiaosaamista. Hannakaisa ei ole päällekäyvä ja hänellä on aikaa kuunnella ihmisiä. Hannakaisan on hyvin ihmisläheinen, perusteli Saastamoinen vaalimenestystä.
Saastamoinen pitää erikoisena, että Ylä-Savoon saatiin monta kansanedustajaa. Tuskin suurempiin kaupunkeihinkaan tuli niin monta edustajaa kuin nyt Kiuruvesi–Lapinlahti -akselille.
– Alueen kansanedustajat varmasti saavat vietyä Pohjois-Savoa eteenpäin, mutta nyt pitää kesittyä ennen muuta suuriin linjoihin, Saastamoinen tuumaa.

KIURUVEDEN äänestysprosentti oli 64,7. Kiuruvetisistä ehdokkaista kokoomuksen Anne Help sai 1 092 ääntä ja vasemmistoliiton Rauno Pikkarainen 820 ääntä.