Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Hirveä kelirikko

KELIRIKON aikaan Salmenkyläntie on osin lähes käyttökelvoton. Ryhmäperhepäiväkotiin matkalla ollut ruokakuljetus pysähtyi auton upotessa uriin. Myös maitoauton matka tyssäsi tien ollessa poikki. Kyläläiset saivat tarpeekseen ja päätyivät kirjelmöimään asiasta ELY-keskukseen.

VIIME viikon torstaina kuljetusyrittäjä Asko Humaloja oli ruuanjakolenkillä Salmenkylässä. Kiurunkuriiri toimittaa ruuat Rytkyn kyläkouluun ja Salmenkyläntien varrella toimivaan ryhmäperhepäiväkotiin. Ruokakuljetus pysähtyi vajaan kilometrin päähän määränpaikasta, kun Humalojan auto upposi ja jäi kiinni kelirikon turmelemalle tielle.
– Auto uuvahti siihen kertalinttuulla. Kävelin päiväkotiin ja sain sieltä apua. Ruuat kannoin läheiselle mäelle, josta ne vietiin henkilöautolla perille. Naiset työnsivät autoni pois ja käännyin takaisin Rytkylle päin. En ottanut enää riskiä, että näin kävisi uudelleen, kertoo Humaloja.
Salmenkyläntie on valtion tietä ja sitä ylläpitää Destia. Viimeksi tietä on peruskorjattu 40 vuotta sitten.
– Tien huonoa kuntoa ei selitä erikoinen kevät. Teidenhoito- ja korjaustöitä on laiminlyöty ja nyt maksetaan siitä. Urakoitsijat kyllä tekevät mitä pystyvät, mutta Destialtahan tulevat määräykset, mitä saa tehdä ja mitä ei. Tiet särkyvät täällä kokonaan. Entä jos ambulanssi olisi jäänyt kiinni tähän? Silloin saattaisi olla liian myöhäistä potilaan kannalta, tuskastelee Humaloja.
Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Salmenkyläntiellä matka jäi puolitiehen. Kaksi viikkoa sitten maitoauto ei päässyt Salmenkylään tiloille, kun tie oli kokonaan poikki. Maitoauto joutui kiertämään tiloille poikkeuksellista reittiä.
– Siinä oli vaarana, että maitotankki olisi pitänyt tyhjentää maahan. Huono tien kunto vaarantaa elinkeinomme. Olen joutunut myös lanaamaan itse valtion tietä, että maitoauto pääsee perille, Juha Keränen kertoo.

HUONO tien kunto aiheuttaa myös huolta syrjäkylillä asuville. Heli Keränen on soittanut useita kertoja tienkäyttäjän linjaan, josta välitetään viestiä eteenpäin tiemestarille.
– Kuka ottaa vastuun, jos jotain tapahtuu ja pelastustyöntekijät eivät pääse perille? Soitin asiasta jopa poliisille. He neuvoivat ottamaan yhteyttä ELY-keskukseen, kertoo Keränen.
Keräset tietävät, että syy ei ole tienhoitajissa, sillä he tekevät työnsä moitteettomasti. Ongelmana on, että tienhoitajia sitoo työnantaja eli Destia.
– Valtion hoitamat tiet ovat huonossa kunnossa määrärahojen puutteen takia. Onko valtiolla enää rahaa ollenkaan sivuteiden peruskorjauksiin? Teitä korjataan vain pieniltä pätkiltä, Juha Keränen sanoo.
Salmenkylän maa- ja kotitalousseura teki kirjelmän, jonka he lähettävät Ely-keskukseen ja Liikennevirastoon. Kirjeessä todetaan, että vanhemmat eivät ole voineet viedä lapsiaan ryhmäperhepäiväkotiin tien huonon kunnon takia. Huono tien kunto vaarantaa asukkaiden turvallisuuden ja elinkeinojen harjoittamisen. Myös mökkiläisten kulku ja asiakkaiden pääsy yrityksiin vaikeutuu.
– Ei muisteta, että tie olisi koskaan ollut näin huonossa kunnossa. Valtiontiet pitäisi pitää kunnossa. Mietittiin jo, päästäänkö edes äänestämään eduskuntavaaleihin, kertovat eläkeläiset Pekka ja Pirjo Partanen.