Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

MTK-Kiuruvesi huolissaan maatilojen toimeentulosta

MTK-KIURUVESI on huolissaan maatilojen kannattavuudesta. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma leikkaa Pohjoi-Savon maatilojen tulotukia. Lisäksi laskeneet maataloustuotteiden hinnat aiheuttavat kassakriisin kaikille tiloille.
Akuutin kassakriisin torjumiseksi tilat tulevat tarvitsemaan vuoden 2015 aikana vakauttamisrahoitusta valtion takaamana, sillä useampien tilojen vakuudet ovat jo kiinni investoinneissa.
Tulotukien leikkaukset ovat nautakotieläintiloissa peltotuista ja eläintenhyvinvointikorvauksesta 20–30 prosenttia. Kun huomioidaan tuotantoon sidotut maidon ja lihan tuotantotuet alenema on 20–30 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna. Suurimpina vähennyksinä ovat ympäristökorvaus, eläintenhyvinvointikorvaus ja nuorten viljelijöiden tuki. Kassavajetta aiheuttaa myös tulotukien maksun siirtyminen myöhemmäksi.
Siirtymien suuruus on kotileläintiloilla jopa 30 prosentin luokkaa. Nuorten viljelijöiden 100 peltohehtaarin sonni- ja lypsykarjatiloilla tulotukien menetykset ovat 43 000–56 000 euroa vuoteen 2014 verrattuna.